Postbus 8152, 3503 RD Utrecht Lotgenotencontact
Want create site? With Free visual composer you can do it easy.

Heftig

Posttraumatisch stresssyndroom na kanker

Een kraamverzorgende wordt vanwege darmkanker behandeld in haar eigen ziekenhuis. Opeens is ze professional én patiënt. Dat botst. In Heftig beschrijft ze wat een operatie in je eigen ziekenhuis met je kan doen. Marianne van Alphen, die ook darmkanker had, las het boek voor u.

Mirjam Verschure zag ik op tv in een van onze actualiteitenprogramma’s. Ze werd geïnterviewd over haar boek, waarin ze beschrijft hoe ze na haar darmkankeroperatie PTSS ontwikkelde: een posttraumatische stressstoornis. Hé, dacht ik, een patiënt met darmkanker op tv met een eigen boek. Die timmert lekker aan de weg. Gelijk heeft ze! Bovendien: het kan mij niet vaak genoeg over darmkanker gaan.

Angstig
Mevrouw Verschure werkt op de kraamafdeling van het ziekenhuis waar ze ook geopereerd is. Als ze na de operatie weer terugkomt in het ziekenhuis, blijkt ze angstig te zijn. Ze vindt het moeilijk om op haar afdeling te komen en ze is bang geworden van de chirurg en de anesthesist die haar hebben geopereerd. Ik keek er niet zo van op. Ik ging ook met tegenzin naar het ziekenhuis waar ik was geopereerd. Maar… het was niet óók nog mijn werkplek.

Veel opbeurende feiten
Afgezien van het PTSS-verhaal staat het boek vol met allerlei opbeurende feiten. Mirjam is een alleenstaande vrouw die beschikt over een hecht sociaal vangnet. Haar broer woont naast haar, een andere broer een paar deuren verderop en overal staat wel een koud biertje te wachten als ze haar verhaal wil doen.
Dat heb ik wel eens anders gehoord!

Bedrijfsarts
Alsof het niet op kan: ook op haar werkplek is men met haar begaan. Iedereen heeft geduld en goede raad en haar bedrijfsarts is helemaal oké. Die geeft haar tijd en ruimte om te herstellen van de operatie en van haar angstklachten.
Dat heb ik wel eens anders gehoord!

De fysiotherapeut die haar behandelt voor haar knie is er een van de moderne stempel. Hij heeft aandacht voor de fysiek én voor de psyche en hij ondersteunt haar waar hij kan. Wie heeft dat ooit eerder gehoord?

Transanale endoscopische microchirurgie
Mirjam werd geopereerd met TEM, transanale endoscopische microchirurgie, een behandeling waarbij via de anus een operatie wordt uitgevoerd aan de endeldarm. Na twee dagen mag ze alweer naar huis. Bovendien blijkt ze kankervrij! Ik had nog nooit van deze behandeling gehoord en ik had er best nog veel meer van willen weten, maar, voor belangstellenden: op internet is er wel het een en ander over te vinden.

Het is goed om het verhaal van mevrouw Verschure te lezen. Ik hoop dat zij donateur wil worden van SPKS (voorheen Doorgang), de patiëntenvereniging waar ik voor werk. Haar deskundigheid en ervaring zouden voor ons een een aanwinst zijn.

Nieuwsgierig geworden? Dan moet je het boek zeker lezen. Het is vlot en optimistisch geschreven en geeft veel informatie over de persoonlijke belevenissen van een darmkankerpatient. Van ieder verkocht boek gaat 2 euro naar de Maag Lever Darm Stichting.

ISBN nummer: 978-90-9024919-3
Meer info en bestellen: www.heftighetboek.nl

Tekst: Marianne van Alphen

9533_cover-heftig-mirjam_verschure

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.