skip to Main Content
Postbus 8152, 3503 RD Utrecht Lotgenotencontact

Kanker en de behandeling

Samen beslissen

De meeste mensen willen actief betrokken worden bij de beslissing over hun zorg of behandeling. Samen beslissen betekent dat je met jouw zorgverlener een goed gesprek hebt en samen zoekt naar de zorg of behandeling die het beste bij jou past. Wat het beste past, hangt af van wat jij belangrijk vindt. Jij en jouw zorgverlener bespreken samen alle mogelijkheden en wat deze betekenen voor jouw leven. Lees meer over samen beslissen.
Tegenwoordig is er in de meeste ziekenhuizen aandacht voor samen beslissen. Het Radboudumc maakte onderstaande video over hun werkwijze bij samen beslissen. Ook interessant voor anderen om meer informatie te krijgen over samen beslissen.

Waar vind ik betrouwbare informatie?

Deze sites en organisaties bieden betrouwbare informatie over kanker en de behandelingen, wetenschappelijk onderzoek naar nieuwe behandelingen en (bijwerkingen van) medicijnen.

Kanker.nl
Kanker.nl is een sociaal online platform, gecombineerd met informatie over onder andere de behandeling en gevolgen van kanker. Ook kun je er informatie vinden over diverse onderzoeken.
www.kanker.nl

Informatie over kankeronderzoek
Actuele informatie over wetenschappelijk onderzoek naar nieuwe behandelingen voor kanker in de Nederlandse ziekenhuizen. Op basis van een aantal criteria, zoals kankersoort, leeftijd, geslacht en behandeling, kun je zoeken naar onderzoek. Voor meer informatie kun je bij je behandelend arts terecht. Je kunt je ook aanmelden voor de ‘trial alert’. Dan krijg je een melding wanneer er een nieuw onderzoek op de website staat.
www.kankeronderzoek.info

Nederlands Kanker Instituut-Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (NKI-AVL)
Het kankerziekenhuis annex onderzoeksinstituut in Amsterdam heeft een voorlichtingscentrum waar patiënten en hun naasten – ook mensen die voor een second opinion naar het ziekenhuis komen – terecht kunnen voor informatie over kanker en de behandelingen en allerlei vormen van zorg, nazorg, steun en ontspanning.
www.avl.nl/voorlichtingscentrum

GIOCA: expertisecentrum voor gastro-intestinale kanker
Expertisecentrum Gastro-Intestinaal Oncologisch Centrum Amsterdam, GIOCA, AMC Amsterdam. Het GIOCA is een multidisciplinaire polikliniek waar verschillende specialismen hun krachten bundelen om topzorg te garanderen voor kanker van de maag, slokdarm, dikke darm, endeldarm, lever, galwegen en alvleesklier.
www.amc.nl

Erasmus MC Kanker Instituut
Op de website van het Rotterdamse kankerziekenhuis vind je brochures over alle soorten behandelingen, technieken om de diagnose te stellen en onderzoeken bij kanker. De brochures zijn te vinden in een alfabetisch overzicht.
www.erasmusmc.nl/kankerinstituut

UMC Utrecht Cancer Center
Deze website biedt informatie over kanker en de diagnostiek en behandeling ervan in het UMC Utrecht. In de universitaire medische centra vindt naast behandeling ook wetenschappelijk onderzoek plaats.
www.umcutrecht.nl/cancercenter/

Radboudumc medische oncologie
Dit is een in kanker gespecialiseerd centrum waar alle oncologische expertise van het Radboudumc samenkomt.
www.radboudumc

VUmc Cancer Center Amsterdam (CCA)
Dit onderzoeksinstituut van VUmc richt zich op kankeronderzoek. Een van de inititatieven van het CCA: een informatiecentrum voor kankerpatiënten en naasten.
www.vumc.nl/cca

AYA-poli: polikliniek oncologie voor adolescenten en jong volwassenen
De AYA-poli is bedoeld voor jonge mensen in de leeftijd van 18 tot en met 35 jaar die kanker hebben of hebben gehad. De term AYA is de afkorting voor Adolescent and Young Adult.
www.aya4net.nl

Aanbevelingen voor zorg aan kankerpatiënten
Site voor zorgverleners met richtlijnen voor diagnostiek, behandeling en nazorg bij een groot aantal kankersoorten. Richtlijnen vormen de basis voor het medisch handelen.
www.oncoline.nl

Informatie over medicijnen
In de databank van apotheek.nl vind je informatie over geneesmiddelen bij kanker, ook over bijwerkingen en wat je eraan kunt doen.
www.apotheek.nl/klachten-ziektes/kanker

Bijwerkingen melden
Bijwerkingen van medicijnen (niet alleen tegen kanker) kun je melden bij het Nederlands Bijwerkingen Centrum Lareb.
Wie een melding naar Lareb verstuurt, ontvangt een persoonlijke, inhoudelijke reactie op de gemelde bijwerking. Ook op meldpuntmedicijnen.nl kun je bijwerkingen melden. Meldingen die daar binnenkomen worden doorgestuurd naar Lareb.
www.lareb.nl
www.meldpuntmedicijnen.nl

Kiesbeter wijst ook kankerpatiënt de weg
Naast informatie over de behandeling van kanker (en tal van andere aandoeningen) vind je op dit overheidsportal informatie over jouw rechten als patiënt, zorgverleners in je regio, hulpmiddelen en wachttijden in ziekenhuizen. Een waardevolle informatiebron voor iedereen die op de een of andere manier met de zorg te maken heeft.
www.kiesbeter.nl

Back To Top
X