Postbus 8152, 3503 RD Utrecht Lotgenotencontact
Want create site? With Free visual composer you can do it easy.

Kanker, hoe verder

Darmkanker is één van de meest voorkomende soorten kanker. Elk jaar krijgen meer dan 15.000 mensen te horen dat ze darmkanker hebben. De kanker ontstaat meestal uit een darmpoliep, een goedaardig bultje aan de binnenkant van de darm. Veel mensen die ouder zijn dan vijftig hebben zulke poliepen. De meeste blijven gewoon goedaardig, maar sommige poliepen groeien uit tot een darmtumor. Dit proces kan jaren duren. Darmtumoren kunnen in het hele darmkanaal voorkomen. Meer dan de helft ontstaat echter in het laatste gedeelte van de dikke darm of in de endeldarm. Afhankelijk van de plaats van de tumor spreken we van dunnedarmkanker, dikkedarmkanker, endeldarmkanker en een zeldzame vorm: blindedarmkanker.

Uitzaaiingen darmkanker

Als de tumor de kans krijgt om door te groeien, kunnen tumorcellen losraken en uitgroeien tot nieuwe tumoren. De losgeraakte tumorcellen worden uitzaaiingen of metastasen genoemd. De meeste uitzaaiingen bij darmkanker zijn te vinden in de lever, de longen of de botten, maar er komen ook uitzaaiingen in de lymfeklieren en het buikvlies voor. Dat uitzaaiingen vooral in de lever en de longen te vinden zijn heeft te maken met de bloedafvoer vanuit de darmen.

Bevolkingsonderzoek darmkanker

Het bevolkingsonderzoek darmkanker – ook wel de poeptest genoemd – richt zich op het opsporen van kanker aan de dikke darm. Met dit onderzoek kunnen naar schatting op termijn jaarlijks 2.400 levens worden gered. Het bevolkingsonderzoek darmkanker is stapsgewijs ingevoerd vanaf januari 2014. Voor meer informatie kunt u terecht op de website van Bevolkingsonderzoek darmkanker.

Bekijk voor gesprekken met patiënten en ervaringsdeskundigen ook onze videoserie Leven met darmkanker.

Darmkanker is actief binnen verschillende werkgroepen en platforms. Lotgenoten leveren hun deskundige bijdrage bij specifieke problemen bij darmkanker.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.