Postbus 8152, 3503 RD Utrecht Lotgenotencontact
Want create site? With Free visual composer you can do it easy.

Behandelingen

Dikkedarmkanker en endeldarmkanker

Leven met darmkanker

Artsen werken volgens richtlijnen die ze met elkaar hebben afgesproken en die zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Bovendien is er geregeld overleg in ‘oncologiewerkgroepen’ en via het Integraal Kankercentrum Nederland (lKNL). Zo kunnen mensen er op rekenen dat ze altijd de best mogelijke behandeling krijgen, waar ook in Nederland. De behandelend arts kan van een richtlijn afwijken. Dat wordt altijd eerst met de patient besproken. Voor elk onderzoek en elke behandeling geldt dat jij degene bent die ja of nee zegt.

De meest toegepaste behandelingen bij darmkanker zijn:

  • opereren;
  • behandelen met medicijnen;
  • radiotherapie (bestralen);
  • combinatie van medicijnen en bestralen.

Vaak is een combinatie van behandelmethoden nodig. Bij endeldarmkanker is de behandeling iets anders dan de behandeling van een tumor in andere delen van de dikke darm.

Doel van de behandeling

Een behandeling kan gericht zijn op genezing, maar ook op het remmen van de ziekte. De arts kijkt samen met de patiënt wat de mogelijkheden zijn. Is genezing het doel, dan heet dit een curatieve behandeling. Onderdeel daarvan kan een adjuvante behandeling zijn. Een adjuvante behandeling is een aanvullende behandeling, die gegeven wordt na een eerdere behandeling die in opzet genezend is. De adjuvante behandeling is bedoeld om een beter eindresultaat te bereiken. Een neo-adjuvante behandeling is vergelijkbaar met de adjuvante behandeling. Het is ook gericht op een beter eindresultaat. Neo-adjuvant betekent dat deze aanvullende behandeling vóór de andere behandeling gegeven wordt. Een voorbeeld is chemotherapie om de tumor kleiner te maken vóór een operatie.

Is genezing niet (meer) mogelijk, dan kan een palliatieve behandeling gegeven worden. Zo’n behandeling is gericht op het remmen van de ziekte en/of vermindering of het voorkomen van klachten. Is genezing niet mogelijk, dan krijgen mensen met darmkanker een palliatieve behandeling met chemotherapie en/of doelgerichte therapie. Artsen onderzoeken of de overleving verbetert, als ze voor die behandeling de tumor verwijderen.

Tijdens de ziekte kan de patiënt of de arts het idee hebben dat de behandeling of de gevolgen daarvan niet meer opwegen tegen de te verwachten resultaten. Het doel van de behandeling kan hierbij een rol spelen. Het kan verschil maken of de behandeling bedoeld is om de ziekte te genezen of om de ziekte te remmen en klachten te verminderen. Wordt er aan de zin van (verdere) behandeling getwijfeld? De patiënt beslist zelf wat hij/zij wel en niet wil. Voor elk onderzoek en elke behandeling geldt dat de patiënt degene is die ja of nee zegt en dit met de arts bespreekt. Iedereen heeft het recht om af te zien van (verdere) behandeling. De arts blijft de medische zorg en begeleiding geven die nodig zijn om de vervelende gevolgen van de ziekte zo veel mogelijk te bestrijden.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.