Postbus 8152, 3503 RD Utrecht Lotgenotencontact
Want create site? With Free visual composer you can do it easy.

Bestraling

Radiotherapie is een ander woord voor bestraling. Bij deze behandeling wordt geprobeerd de kankercellen gericht te doden, en de gezonde cellen zoveel mogelijk te sparen. Bij darmkanker wordt bestraling voornamelijk toegepast bij tumoren in de endeldarm en van de anus. Er zijn verschillende soorten bestraling: uitwendige en inwendige bestraling. Voor darmkanker wordt meestal uitwendige bestraling toegepast. Soms krijg je deze behandeling in combinatie met chemotherapie. Dat wordt combinatietherapie of chemoradiatie genoemd.

Curatieve radiotherapie

Als radiotherapie wordt toegepast om je te genezen, dan spreken we van curatieve radiotherapie. Er zijn verschillende vormen van curatieve radiotherapie:

 • voorafgaand aan een operatie, met als doel de tumor te verkleinen of ter verbetering van de operatieresultaten (neo-adjuvante therapie)
 • als definitieve behandeling (totale vernietiging van de kankercellen)
 • na een operatie, om eventuele niet zichtbare uitzaaiingen te verwijderen (adjuvante therapie)

Palliatieve radiotherapie

Als de kanker niet meer te genezen is, dan kan het zijn dat u een palliatieve behandeling krijgt om klachten te verminderen of zoveel mogelijk uit te stellen. Hierbij wordt de groei van de tumorcellen geremd. De pijn vermindert en de omliggende organen worden minder bedreigd.
Bij vergevorderde tumoren kan het gebied waar de tumor zat,  tijdens de operatie bestraald worden. Deze bestraling wordt IORT-behandeling (Intra Operatieve Radiotherapie) genoemd. Na de bestraling maakt de chirurg de buik dicht. Uitzaaiingen van dikkedarmkanker ontstaan meestal in de lever of in de longen. Er zijn verschillende behandelingsmogelijkheden van deze uitzaaiingen. Wanneer er sprake is van een zeer beperkt aantal uitzaaiingen, is het mogelijk om plaatselijke hoge dosis/hoge precisie bestraling toe te passen (stereotactische bestraling).

Bijwerkingen

Helaas heeft ook bestraling bijwerkingen. Dit komt doordat ook gezonde cellen beschadigd zullen raken door de behandeling. Bijwerkingen kunnen zijn:

 • Vermoeidheid
 • Huidreactie
 • Verminderde eetlust, misselijkheid en braken (vooral bij chemoradiatie)
 • Haaruitval (alleen in het bestraalde gebied, of bij chemoradiatie)
 • Buikklachten
 • Psychosociale klachten als: neerslachtigheid, angst en gezinsproblematiek
 • Seksuele klachten (erectie problemen, vaginale droogheid)
 • Gestoorde wondgenezing
 • Ontlastingsproblemen
 • Darmontsteking

Nieuwe bestralingstechniek bij endeldarmkanker

Bij kleinere endeldarmtumoren die niet uitgezaaid zijn, is bestraling met een nieuw bestralingsapparaat Papillon een goed alternatief voor opereren. Veel patiënten met dit type kanker worden doorgaans eerst behandeld met bestraling of chemoradiotherapie (een combinatie van bestraling met chemotherapie) voordat zij een operatie krijgen om de tumor te verwijderen. Door deze voorbehandeling verdwijnt bij 20% van de patiënten de tumor volledig. Bij 10-20% van de patiënten blijft er een klein restje tumorweefsel achter en moet de patiënt alsnog een operatie ondergaan. Dit heeft gezondheidsrisico’s en kans op bijwerkingen tot gevolg. Zo krijgen patiënten na een dergelijke operatie altijd een tijdelijke stoma en heeft 25% zelfs een definitief stoma nodig.  Door dit restje tumorweefsel met de Papillon te bestralen is een operatie niet langer nodig. Doorgaans zijn drie bestralingssessies van 1 minuut voldoende om het tumorweefsel volledig te laten verdwijnen. Door de oppervlakkige toediening van de bestraling zijn er nauwelijks bijwerkingen voor de patiënt. Meer informatie.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.