Postbus 8152, 3503 RD Utrecht Lotgenotencontact
Want create site? With Free visual composer you can do it easy.

Operatie

De arts verwijdert de tumor als dit mogelijk is. Meestal is dit een operatie die in opzet genezend is. Soms verwijdert de arts de tumor ook als er geen genezing meer mogelijk is. Het doel daarvan is om ervoor te zorgen dat de tumor de darm niet helemaal verstopt.

De arts kan het deel van de darm met de tumor op twee manieren verwijderen:

  • via het openen van de buik. Hierbij verwijdert de chirurg de tumor en ook een deel gezonde darm en de lymfeklieren, lymfevaten en bloedvaten die daar omheen liggen.
  • via een kijkoperatie. Dit wordt een laparoscopische operatie genoemd. De wonden zijn kleiner dan bij een gewone operatie. Het voordeel hiervan is dat u sneller van de ingreep herstelt. De uitkomsten zijn net zo goed als bij het openen van de buik, maar deze operatie is niet altijd mogelijk.

De patholoog onderzoekt vervolgens het weggenomen weefsel op kankercellen. Aan de hand van de uitkomsten van dit onderzoek, PA-uitslag genoemd, blijkt of verdere behandeling nodig is. Dat kan bijvoorbeeld met chemotherapie.

Operatie endeldarmkanker

Tumoren in de endeldarm worden verwijderd met een speciale operatietechniek: Total Mesorectal Excision (TME). TME is een zeer precieze techniek, waarbij alle kankercellen worden verwijderd. Behalve de tumor verwijdert de chirurg ook het omliggend weefsel en de lymfeklieren.

Deze speciale techniek kent veel voordelen boven de ‘gewone’ operatie. De kans dat er op dezelfde plek een nieuwe tumor ontstaat (recidief) is veel kleiner. Ook kunnen de zenuwen, die in de buurt van de endeldarm zitten, beter gespaard worden. Dit heeft veel voordelen voor de kwaliteit van leven. De kans dat je na de operatie last krijgt van ongewild ontlastingsverlies is bijvoorbeeld veel kleiner bij TME. Hetzelfde geldt voor verminderde blaas- en seksuele functies. Daarnaast zijn patiënten na een TME operatie minder vaak afhankelijk van een definitief stoma.

Een TME-operatie is alleen mogelijk als de chirurg (aan alle kanten van de tumor) ook een stukje gezond weefsel kan verwijderen. TME kan daarom niet altijd toegepast worden bij tumoren die door de darmwand of in andere organen zijn gegroeid. In sommige gevallen zal de arts proberen deze tumoren te verkleinen. Dit kan door een combinatie van bestraling en chemotherapie, voorafgaand aan de operatie. Als de tumor hierdoor inderdaad kleiner wordt, kan alsnog een TME-operatie gedaan worden. De operatie bij endeldarmkanker wordt meestal in combinatie met bestraling gedaan.

Operatie via de anus

Hele kleine tumoren, die onderaan in de endeldarm zitten, kunnen soms via de anus verwijderd worden. Dit wordt Transanale Endoscopische Microchirugie (TEM) genoemd. Een voordeel van deze methode is dat er geen operatiewond is. De wond in de endeldarm zelf wordt niet gehecht en moet spontaan herstellen. Dit herstel van de darm kan vrij lang duren.

Gevolgen en risico’s van een operatie

Deze hangen af van het type operatie. Complicaties bij een darmoperatie kunnen zijn:

  • Naadlekkage. Is er een deel van de darmen verwijderd en zijn de overige delen weer aan elkaar gehecht, dan is er een kleine kans dat deze verbinding gaat lekken.
  • Incontinentie. In de endeldarm, het laatste deel van de dikke darm, wordt ontlasting opgeslagen. Als de endeldarm vol is, krijg je het gevoel van ‘aandrang’. Als je een operatie hebt ondergaan waarbij er een (deel van) de endeldarm verwijderd is, dan kan het gebeuren dat dit gevoel van aandrang minder is geworden. Een zenuw die de sluitspier aanstuurt kan ook beschadigd zijn tijdens de operatie. Dan kun je ongemerkt ontlasting verliezen. Dit is niet alleen van invloed op jouw fysieke toestand, je kunt ook te maken krijgen met gevoelens van schaamte en andere hevige emoties. Neem contact op met jouw arts als je hier last van hebt. Er zijn namelijk behandelingen om deze fysieke klachten te verminderen.
  • Impotentie (bij mannen na een endeldarmoperatie). Worden bij een man tijdens de endeldarmoperatie zenuwen naar de geslachtsdelen en blaas beschadigd, dan kan dit impotentie of een blaasstoornis tot gevolg hebben. Meestal zijn dit soort stoornissen van tijdelijke aard.

Vraag jouw arts om alle gevolgen die een operatie kan hebben. Zowel fysiek als emotioneel.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.