Postbus 8152, 3503 RD Utrecht Lotgenotencontact
Want create site? With Free visual composer you can do it easy.

Overige behandelingen

Onderzoek ontwikkelt zich in een razend tempo. Hierdoor zijn er steeds meer en betere behandelmethoden. Steeds meer patiënten met uitzaaiingen in de lever komen daarvoor in aanmerking. Door de vele technieken die momenteel ingezet kunnen worden, kan kanker vaak afgeremd worden of lukt het zelfs mensen te genezen.

HIPEC

HIPEC staat voor Hypertherme Intraperitoneale Chemotherapie. Het is  een combinatie van chirurgie en chemotherapie. HIPEC kan worden toegepast bij uitzaaiingen in het buikvlies en de buikholte. Tijdens de operatie haalt de chirurg alle zichtbare tumoren weg. Hij neemt ook het aangetaste buikvlies weg. Dat herstelt zich later. Na de operatie wordt in anderhalf uur drie liter verwarmde cytostatica (chemotherapie) in de buik rondgepompt. HIPEC is een zware ingreep. De kans op complicaties is ongeveer 30 procent. Op dit moment zijn er negen ziekenhuizen in Nederland waar de HIPEC-procedure plaatsvindt. Deze ziekenhuizen werken nauw met elkaar samen waardoor men in staat is de kwaliteit goed te waarborgen. Zo is er een gemeenschappelijke wachtlijst zodat patiënten zo snel mogelijk en het liefst in de eigen regio geholpen kunnen worden. Verder wordt er gemeenschappelijk wetenschappelijk onderzoek verricht om de HIPEC-behandeling in de toekomst verder te verbeteren.

  • St Antonius Nieuwegein, (Dr. B. van Ramshorst, chirurg)
  • Catharina ziekenhuis Eindhoven, (Dr. I.H.J.T. de Hingh, chirurg)
  • UMC Groningen, (Dr. P. Hemmer, chirurg)
  • AVL Amsterdam, (Dr. A. Aalbers, chirurg)
  • UMC St. Radboud Nijmegen, (Dr. A. Bremers, chirurg)
  • VUmc Amsterdam (Mevr. Dr. E.A. te Velde, chirurg)
  • UMC Utrecht (Mevr. Dr. W.M.U. van Grevenstein, chirurg)
  • AMC Amsterdam, (Dr. P.J. Tanis, chirurg)
  • Erasmus MC Rotterdam, (Dr. J. Burger, chirurg)

Vanaf  april 2015 is een nieuwe HIPEC behandeling (COLOPEC) bij dikkedarmkanker voorwaardelijk opgenomen in het verzekerde pakket. Doel van deze behandeling is om later optredende uitzaaiingen in het buikvlies te voorkomen. In de komende jaren wordt gekeken of de COLOPEC een waardevolle toevoeging is aan al bestaande behandelingen van dikkedarmkanker. Als u zich afvraagt of u voor deze nieuwe behandeling in aanmerking komt, overleg dan met uw behandelend arts.

Immuuntherapie

Immuuntherapie wordt gezien als een veelbelovende behandeling voor vele vormen van kanker. Immuuntherapie zorgt ervoor dat het eigen afweersysteem kankercellen beter kan vernietigen. Op dit moment wordt immuuntherapie bij darmkanker alleen in klinisch onderzoek aangeboden.

Bekijk de video’s voor meer informatie over immuuntherapie:

Opereren zonder snijden

De behandelingen die vallen onder “Opereren zonder snijden” zijn gericht op het lokaal behandelen van een tumor en/of uitzaaiingen, al dan niet in combinatie met een van de andere behandelmogelijkheden.

TACE (Transarteriële chemo-embolisatie)

TACE is een methode waarbij de interventieradioloog een tumor in de lever behandelt door zowel de bloedtoevoer naar de tumor af te sluiten, als door zeer lokaal in de tumor chemotherapie te geven. Deze behandeling vindt plaats door middel van een katheter die via een liesslagader in een leverslagader is geplaatst. In plaats van radioactieve bolletjes worden nu bolletjes die geladen zijn met chemotherapie ingespoten. Zodoende krijgen de kankercellen geen zuurstof en voedingsstoffen meer en komt de chemotherapie langzaam vrij uit de bolletjes om de kankercellen te doden.

RFA – Radio Frequency Ablatie

Radio Frequency Ablatie (RFA) is één van de nieuwe technieken waarbij tumorcellen door kortdurende verhitting worden gedood. Dit gebeurt met een naald die in de tumor wordt gestoken. RFA wordt momenteel vooral toegepast bij levertumoren, niertumoren, longtumoren en bottumoren.

MWA – MicroWave Ablatie

Voor tumoren die groter zijn dan 3,5 cm kan een vergelijkbare behandeling plaatsvinden met behulp van microwave ablatie. Hierbij wordt de tumor eveneens kortdurend verhit, maar dan met behulp van microwave golven in plaats van radiogolven. Door het gebruik van deze methode kan er een groter bereik verkregen worden waardoor de MWA dus geschikt is voor tumoren die wat groter zijn.

NANOKNIFE

De nieuwste ablatietechniek is irreversible electroporation (IRE), ook wel Nanoknife genoemd. Dit  is een nieuwe techniek voor de beeldgestuurde ablatie van solide tumoren. De techniek maakt gebruik van elektrische energie: door de toediening van meerdere korte stroomstootjes van zeer hoog voltage aan tumorweefsel wordt de structuur  van de cellen ontwricht waardoor zij doodgaan. Voordeel van deze methode is dat hij toegepast kan worden op zeer “kritieke plaatsen” zoals vlakbij bloedvaten.

Radioembolisatie (RE)

Radioembolisatie is een vorm van inwendige bestraling. Het is een relatief nieuwe behandeling die wordt toegepast voor het behandelen van patiënten met leverkanker of uitzaaiingen in de lever. Tijdens de behandeling worden kleine radioactieve bolletjes ingespoten via een slangetje (katheter) dat via een liesslagader in de leverslagader wordt geplaatst. De radioactieve bolletjes lopen vast in de bloedvaten rondom de tumor en geven daar hun straling af, met als doel om de tumorcellen te vernietigen. De straling verdwijnt na enkele dagen en de niet-radioactieve bolletjes kunnen zonder problemen in de lever blijven zitten. Voordeel van deze behandeling is dat u slechts een nacht in het ziekenhuis verblijft en dat de bijverschijnselen zeer mild zijn.
RE is alleen geschikt voor patiënten met levertumoren bij wie de lever de enige of voornaamste plaats van ziekte is. RE heeft geen effect op tumoren buiten de lever.

HIFU bij pijnlijke botuitzaaiingen

MR-HIFU (Magnetic Resonance Imaging-guided High Intensity Focused Ultrasound) is een nieuwe behandelmethode voor pijnlijke botuitzaaiingen. Het gaat om een behandeling, met het doel de pijn te verminderen en kwaliteit van leven te behouden of waar mogelijk te verbeteren. De behandeling wordt alleen toegepast bij patiënten in de palliatieve fase, dit wil zeggen dat zij met de reguliere behandelingen niet meer beter kunnen worden. MR-HIFU is goedgekeurd als veilige behandeling voor patiënten met pijnlijke botuitzaaiingen.

Meer info over deze behandelmethoden: www.opererenzondersnijden.nl.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.