Postbus 8152, 3503 RD Utrecht Lotgenotencontact
Want create site? With Free visual composer you can do it easy.

Stoma

Darmkanker en een stoma

Interview met prof. Hans de Wilt, chirurg oncoloog UMC St. Radboud Nijmegen

Interview met Thijs Fonville, stomadrager

Voorafgaand aan de operatie heb je een gesprek met de chirurg. De chirurg zal onder andere bespreken of er een kans is dat je een stoma krijgt. Een stoma is een kunstmatige uitgang via de buikwand. De stoma kan blijvend zijn, maar ook tijdelijk. Redenen om een stoma aan te leggen tijdens een darmoperatie:

  1. Om de darm de kans te geven te herstellen. Tijdens een darmoperatie wordt een deel van de darm verwijderd. De chirurg hecht de twee uiteinden vervolgens aan elkaar. Om dit deel van de darm rustig te laten herstellen, kan een stoma aangelegd worden. Het deel van de darm waar de operatie plaats heeft gevonden, wordt dan ontzien. De stoma kan na enkele weken of maanden opgeheven worden. Dit gebeurt tijdens een nieuwe, kortdurende operatie.
  2. Soms wordt een stoma aangelegd om ongewild ontlastingsverlies na de operatie te voorkomen. Dit gebeurt met name bij patiënten die een tumor in de endeldarm hebben, vlakbij de anus. Tijdens zo’n operatie kan de chirurg niet altijd voorkomen dat de sluitspier beschadigd raakt. Ook de zenuwen die de sluitspier aansturen, kunnen beschadigd raken bij een operatie van de endeldarm. Als zo’n zenuw, of de kringspier zelf, beschadigd raakt kunt u incontinent worden voor ontlasting. Om die klachten te voorkomen, legt de chirurg een stoma aan. Dit zal in de meeste gevallen een blijvend stoma zijn, maar dat hoeft niet.

Er zijn 2 soorten stoma’s van de darm mogelijk:

  • een stoma van de dikke darm: colostoma, genoemd.
  • een stoma van de dunne darm: ileostoma, genoemd.

Colostoma

Bij een stoma van de dikke darm is de ontlasting vaak van gewone dikte. De stoma geeft meestal eenmaal per dag een normale hoeveelheid ontlasting. Mogelijk verlies je daarnaast verdeeld over de dag kleine beetjes ontlasting. Heb je een colostoma op het laatste deel van de dikke darm? Dan kun je jouw darmen legen door te ‘spoelen’. Dit kan alleen met toestemming van jouw arts.

Ileostoma

Patiënten met een stoma van de dunne darm hebben dunnere ontlasting. De ontlasting komt vrijwel gedurende de hele dag, maar vooral na de warme maaltijd. Is de tijdelijke stoma opgeheven? Dan zul je in het begin wat vaker naar het toilet moeten. De natuurlijke aandrang is niet meer zoals het was. Ook kost het meer inspanning om de ontlasting op te houden. Meestal verbetert dit het eerste jaar na de operatie. Maar veel mensen houden wel wat klachten op dit gebied. De meeste mensen hebben enige tijd nodig om aan een stoma te wennen. Als je een stoma krijgt, is het belangrijk dat er geoefend wordt met het verzorgen hiervan. Bij veel ziekenhuizen word je in contact gebracht met een stomaconsulent. Je krijgt instructies over de verzorging van de stoma. Soms wordt jouw familie of andere naasten hierbij uitgenodigd. Je krijgt informatie, tips en advies over uw voeding.

Wil je meer weten over leven met een stoma of contact hebben met lotgenoten? Kijk dan eens op onderstaande websites:
www.stomavereniging.nl
www.stichtingstomaatje.nl

Pouch

Wanneer uw hele dikke darm verwijderd wordt, kan de chirurg soms een pouch aanleggen tijdens de operatie. Een pouch is een soort ‘inwendig reservoir’, dat de functie van de endeldarm deels over moet nemen. De chirurg maakt van de dunne darm een J-vormig opvangzakje: de pouch. Vervolgens hecht hij de pouch vast aan een klein stukje achtergebleven endeldarm, vlak boven de anus. Meestal zal de chirurg ook een tijdelijk stoma aanleggen, waardoor de pouch een tijdje wordt ontzien. De hechtnaden kunnen zo goed herstellen, zodat de kans op lekkages klein is. Na enkele weken, of soms maanden, kan de chirurg de stoma tijdens een kleine operatie weer verwijderen.

De pouch dient als tijdelijk reservoir, waarin de ontlasting verzameld wordt. Ook wordt de ontlasting in de pouch een beetje ingedikt. Dit zorgt ervoor dat je niet de hele dag door naar het toilet hoeft te rennen. Door het aanpassingsvermogen van het lichaam, neemt de pouch steeds meer de functie van de endeldarm over. Waarschijnlijk moet je wel vaker naar het toilet dan voorheen, maar over het algemeen zijn patiënten tevreden.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.