Postbus 8152, 3503 RD Utrecht Lotgenotencontact
Want create site? With Free visual composer you can do it easy.

Behandeling van uitzaaiingen

Leven met darmkanker

Hier kun je verschillende interviews bekijken omtrent leven met darmkanker:

SPKS Ronde tafel gesprek over darmkanker. Deel 1

SPKS Ronde tafel gesprek over darmkanker. Deel 3

SPKS Ronde tafel gesprek over darmkanker. Deel 2

SPKS Ronde tafel gesprek over darmkanker. Deel 4

Chemotherapie is een standaard behandeling bij uitgezaaide vormen van dikkedarmkanker. Daarnaast kan chemotherapie als aanvullende behandeling toegepast worden. Wanneer er uitzaaiingen zijn vastgesteld zal jouw arts een behandeling met medicijnen voorstellen. De uitzaaiingen kunnen in de lymfeklieren zitten, maar ook elders in het lichaam, zoals de lever of de longen.

Neo-adjuvante chemotherapie is bedoeld als eerste behandeling tegen darmkanker en wordt vóór de operatie gegeven. Bijvoorbeeld bij een groot gezwel in de endeldarm. De chemotherapie wordt in dat geval gecombineerd met radiotherapie, dus bestraling. Na een operatie kan er adjuvante chemotherapie worden gegeven als blijkt dat er mogelijk kankercellen zijn achtergebleven. De chemo moet dan voorkomen dat de kanker uitzaait of terugkomt. Als er geen kans op genezing is, omdat er op andere plaatsen in het lichaam uitzaaiingen zijn, kan er palliatieve chemotherapie toegepast worden. Deze therapie is bedoeld om het leven te verlengen en om de kwaliteit van leven zo lang mogelijk goed te houden. Chemotherapie wordt op verschillende manieren gegeven. In de meeste gevallen is dat oraal (in tabletvorm), of direct in een bloedvat via een injectie of een infuus. In alle gevallen komen de medicijnen uiteindelijk in het bloed terecht. Via het bloed verspreiden ze zich door het hele lichaam. Op die manier worden kankercellen in vrijwel het hele lichaam bereikt. Chemotherapie is daarom een geschikte behandeling om (mogelijke) uitzaaiingen te behandelen.

Chemotherapie via een port-a-cath

Als je langdurig chemotherapie via een infuus krijgt, kan een zogenaamde port-a-cath een mogelijkheid zijn. Dit is een soort kastje dat onderhuids geïmplanteerd wordt. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij mensen die veel last hebben van het infuus. Het kastje staat rechtstreeks in verbinding met een groot bloedvat. Medicijnen, maar ook vocht en voeding, kunnen hierdoor veilig toegediend worden. Tijdens een kleine operatie wordt het kastje geïmplanteerd. Dit is een kleine ingreep die plaatsvindt onder plaatselijke verdoving of onder narcose.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.