skip to Main Content
Postbus 8152, 3503 RD Utrecht Lotgenotencontact

Wil en het bevolkingsonderzoek: Je krijgt een kans aangereikt

Het had niet veel gescheeld of Wil Janssen (69) uit Diemen had niet meer op deze aardbol rondgelopen. Een toevallige samenloop van omstandigheden redde zijn leven: “De ziekte van mijn zoon heeft mijn leven gered.” Wil Janssen kroop letterlijk door het oog van de naald. Nooit had hij beseft dat hij ziek was. Wil had geen klachten, voelde zich goed. “Ik raakte wel aardig wat gewicht kwijt, maar ik dacht dat dat door mijn eigen inzet kwam”, zegt Wil lachend.

“Mijn vrouw en ik waren bezig met de voorbereidingen voor onze vakantie naar Indonesië. Een land waar ons hart ligt. De vakantie kon echter niet door gaan: twee weken voor vertrek bleek onze zoon ernstig ziek. We besloten in Nederland te blijven en de vakantie af te blazen.” Kort na dat besluit vielen twee oproepen op de mat. Voor zowel Wil als voor zijn vrouw, om deel te nemen aan het voortraject van het bevolkingsonderzoek darmkanker. Diemen was een van de twee gebieden waar het vooronderzoek werd gehouden. “Ik heb niet getwijfeld of ik mee zou doen of niet, dit is een kans die je wordt aangereikt.” Binnen korte tijd kwam er antwoord terug: “Met mijn vrouw was alles in orde. Mij werd aangeraden zo snel mogelijk naar het ziekenhuis te komen. Ik schrok wel, er was iets mis.” Bij de coloscopie bleek er meer aan de hand dan ‘iets mis’, de linkerkant van de darm zat vol kankergezwellen. “Mijn darm zat zo vol dat de linkerkant helemaal verstopt was. Ze hebben het ding er helemaal uit moeten halen.”

“Dat mijn darm helemaal vol gezwellen zat, was voor iedereen zwaar. Mijn omgeving had al bijna afscheid genomen. Ik ben echt door het oog van de naald gekropen. De darmkanker was gelukkig nog niet uitgezaaid, maar mijn arts zei dat ik niet later had moeten komen. Dan was het einde oefening geweest.” Wil is nu schoon verklaard. Hij heeft zijn leven aan het bevolkingsonderzoek darmkanker te danken. “Meedoen of niet? Ik vind dat er wat de poeptest betreft geen discussie over mogelijk is. Mensen die de oproep op de mat krijgen moeten gewoon de kans grijpen die ze aangeboden krijgen.”

Wil
Verschenen in Doorgang 47 blz. 27
Download

Back To Top
X