Postbus 8152, 3503 RD Utrecht Lotgenotencontact
Want create site? With Free visual composer you can do it easy.

Patiëntenvertegenwoordiger werkgroep maag-/slokdarmkanker

SPKS is op zoek naar mensen met ervaring als kankerpatiënt die willen meewerken aan het project ‘betekenisvolle keuze-informatie voor de juiste spreekkamer’. Wil je ons helpen?

Project betekenisvolle keuze-informatie voor de juiste spreekkamer

Alle ziekenhuizen bieden zorg voor mensen met kanker. In welk ziekenhuis ben je nu het beste af? Dat verschilt per kankersoort en per persoonlijke situatie. De verschillen tussen ziekenhuizen nemen steeds meer toe. Het is daarom belangrijk dat mensen met kanker bewust voor een ziekenhuis kunnen kiezen, zodat zij in de juiste spreekkamer terecht komen. De spreekkamer die past bij de patiënt met zijn of haar ziekte en zorgbehoefte. Echter de huidige beschikbare informatie biedt mensen met kanker onvoldoende handvatten om bewust een ziekenhuis te kiezen voor zijn/haar situatie.
Om ervoor te zorgen dat patiënten vanaf diagnose beschikken over de benodigde en betrouwbare informatie en daarop een keuze kunnen maken, is SPKS met dit project gestart. Patiëntenorganisaties werken in dit project samen en we beginnen met keuze-informatie voor borstkanker, blaaskanker, maag- en slokdarmkanker en nierkanker. In dit project gaan we op zoek naar kenmerken waar excellente kankerzorg volgens patiënten en medische experts aan moet voldoen.

Hiervoor zijn we op zoek naar mensen die zelf ervaring hebben als kankerpatiënt en die namens SPKS willen meewerken aan de uitvoering van dit project. We zoeken mensen voor de werkgroep die de indicatoren gaat opstellen, de data gaat analyseren en de keuze-informatie gaat maken.

Profielschets patiëntenvertegenwoordiger werkgroep

De patiëntenvertegenwoordiger voldoet zo veel mogelijk aan het volgende profiel.

 • Ervaringsdeskundig als patiënt met voldoende afstand tot eigen proces om eigen situatie te kunnen ontstijgen.
 • Bij voorkeur academisch werk- en denkniveau.
 • Kennis (op hoofdlijnen) van maag-/slokdarmkanker, zoals wat de verschillende mogelijkheden voor behandeling en diagnostiek zijn, kennis van de richtlijn en van de laatste inzichten. *
 • Kennis van (en gevoel met) de achterban: wat zijn behoeften/wensen/ervaringen van patiënten met maag-/slokdarmkanker (deze kennis is beschikbaar bij SPKS).*
 • Beschikbaar (en flexibel in planning) voor voorbereiding op en deelname aan projectgroepvergaderingen in Utrecht, 100 uur in totaal met piekbelasting in eerste kwartaal en vroege najaar 2019.

* op deze punten kun je worden ingewerkt door ervaren patiëntenvertegenwoordigers.

Daarnaast word je ingewerkt op de volgende onderwerpen (tenzij je al over onderstaande kennis beschikt).

 • De visie van SPKS op expertzorg en kwaliteitsstandaarden voor de oncologie.
 • Basiskennis over de zorg en het oncologisch veld in het bijzonder. **
 • Basiskennis over kwaliteitsindicatoren, dataregistraties en transparantie van zorg. **
 • Reeds beschikbare keuze-informatie.

** hiervoor worden alle patiëntenvertegenwoordigers geacht de (gratis) NFK-scholing ‘organisatie oncologische zorg’ te volgen op dinsdag 18 december 2019 (van 11:00 tot 15:00 uur in Utrecht).

Het werk in de werkgroep kost zo’n 100 uur in 2019:

 • 40-50 uur (verdeeld over ongeveer vier of vijf bijeenkomsten en voorbereidingstijd) van januari t/m mei en
 • 50-60 uur (meer bijeenkomsten in het (vroege) najaar.

Beschikbaarheid in deze periodes is noodzakelijk. De bijeenkomsten vinden plaats in Utrecht. Reiskosten worden vergoed; een vrijwilligersvergoeding is beschikbaar.

Interesse?

Heb jij ervaring als patiënt (of als naaste) en wil je meedoen? Neem dan contact op met de vrijwilligerscoördinator van NFK, Tilly Bouma, t.bouma@nfk.nl.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.