skip to Main Content
Postbus 8152, 3503 RD Utrecht Lotgenotencontact

Psychosociale hulp

Steun tijdens én na kanker

Boosheid, verdriet, wanhoop en andere heftige emoties: het zijn normale reacties op een levensbedreigende ziekte als kanker. Veel mensen komen op eigen kracht door deze moeilijke periode heen. Maar het is ook mogelijk hulp te zoeken bij een centrum voor psychologische hulp bij kanker. Op de website ‘Kanker doet veel met je‘ vind je informatie over psychosociale klachten, hoe je daarover kunt praten en welke hulp er is. Of vraag in je ziekenhuis naar de mogelijkheden als je psychologische begeleiding nodig hebt. In het ziekenhuis kunnen ze je vaak ook wijzen op goede opties buiten het ziekenhuis in de regio.
Wie niet direct behoefte heeft aan professionele hulp, kan terecht bij organisaties die verschillende vormen van zorg en nazorg bieden.
Als je zekerheid wilt over waar je het beste hulp kunt zoeken, kijk dan op de website van de Stichting Keurmerk Coach bij Kanker (KCBK). Dit is het keurmerk voor professionele coaches bij kanker in Nederland.

Centra voor psychologische hulp bij kanker

Verspreid over het land zijn er regionale centra die therapie en training bieden speciaal voor mensen die kanker hebben of hebben gehad en hun naasten. Ook zijn er enkele landelijke instellingen voor hulp en steun bij en na kanker. De centra voor psychologische hulp bij kanker zijn aangesloten bij IPSO (Instellingen voor Psychosociale Oncologie). IPSO staat garant voor de kwaliteit van de begeleiding.

GRONINGEN:

Het Behouden Huys
Rijksstraatweg 363 a
9752 CH Haren (ook in Delfzijl, Emmen, Heerenveen en Hoogeveen)
050 406 24 00
www.behoudenhuys.nl

NOORD HOLLAND:

Ingeborg Douwes Centrum
IJsbaanpad 9-11
1076 CV Amsterdam (ook in Haarlem)
020 480 75 80
www.ingeborgdouwescentrum.nl

UTRECHT:

Stichting Amarant
06 28 48 09 13
www.centrum-amarant.nl

ZUID HOLLAND:

De Vruchtenburg (vier vestigingen)
Straatweg 171
3054 AD Rotterdam
010 285 95 94
www.devruchtenburg.nl

Forta Groep
Hoofdweg 482
3067 GK Rotterdam (ook in Barendrecht en Berkel en Rodenrijs)
010 220 72 00
www.fortagroep.nl

NOORD BRABANT:

Vicky Brownhuis (tevens inloophuis)
Aartshertogenlaan 469
5213 JA Den Bosch
073 614 85 50
www.vbrownhuis.nl

Stichting Honingraad (tevens inloophuis)
Johan Willem Frisolaan 100
4818 LH Breda
076 565 52 91
www.honingraad.nl

LANDELIJK:

Acuut maatschappelijk werk
Bij sommige afdelingen van het acuut maatschappelijk werk zijn maatschappelijk werkers speciaal opgeleid om mensen met kanker psychosociale zorg te verlenen. Verder zijn er vrijgevestigde psychologen die zich gespecialiseerd hebben in levensbedreigende ziekten.

Care for Cancer
Senior oncologieverpleegkundigen bieden binnen de Stichting Care for Cancer begeleiding tijdens de behandelingen en daarna. De consulten van Care for Cancer worden door de meeste zorgverzekeraars vergoed.
www.careforcancer.nl

Coach Connect
Dit is een organisatie met ervaren (HBO)coaches, die coaching biedt aan een ieder geraakt door kanker. De coaches komen aan huis, maar afspraken kunnen ook op de praktijk, buiten wandelend of op een locatie plaatsvinden.
www.coachconnectbijkanker.nl

Helen Dowling Instituut
Professor Bronkhorstlaan 20
3723 MB Bilthoven (ook in Arnhem, Nijmegen en Utrecht)
030 252 40 20
www.hdi.nl

PsyQ
De afdeling Somatiek en Psyche van de landelijke GGZ-instelling PsyQ behandelt en begeleidt volwassenen die psychische klachten hebben vanwege lichamelijke aandoeningen.
www.psyq.nl > somatiek en psyche

FRANKRIJK:

Stichting Les Vaux
Behandelcentrum voor mensen met kanker in Frankrijk
drs. E. de Bruin, psycholoog
Postbus 114
1390 AC Abcoude
0294 284 482
www.lesvaux.nl

Nazorg bij en na kanker

Wie niet direct behoefte heeft aan professionele hulp, maar wel iets wil doen om de psychische en lichamelijke conditie te verbeteren tijdens of na de behandeling, kan terecht bij organisaties die verschillende vormen van zorg en nazorg bieden.

Kankerpatiëntenorganisaties
De kankerpatiëntenorganisaties bieden praktische en emotionele steun aan mensen die kanker hebben of hebben gehad en hun naasten. Vrijwilligers bieden contact (digitaal, telefonisch en op bijeenkomsten) vanuit hun eigen ervaring met kanker. Ze kunnen vertellen hoe ze behandelingen hebben ervaren en doorstaan, hoe ze zelf een keuze hebben gemaakt voor een behandeling of hoe ze omgaan met gevolgen.

Inloophuizen
In inloophuizen voor mensen met kanker worden koffieochtenden, themamiddagen, creatieve workshops, een zangkoor of een sportieve activiteit georganiseerd. Een aantal inloophuizen biedt naast informeel contact en activiteiten ook psychologische hulp.
deze verwijsgids > inloophuizen

Look Good… Feel Better
Een goed verzorgd uiterlijk draagt bij aan je zelfvertrouwen. Dit is zo als je gezond bent, maar juist ook als je er door ziekte of behandeling minder goed uitziet. Stichting Look Good… Feel Better geeft informatie, workshops en individuele consulten aan mensen met kanker over uiterlijke verzorging.
www.lookgoodfeelbetter.nl

MEE
MEE is er voor mensen die door een chronische ziekte of beperking problemen ervaren waardoor zij niet volledig aan het maatschappelijk leven kunnen meedoen. De onafhankelijke instantie geeft ondersteuning op alle terreinen van het dagelijks leven, of het nu gaat om werk, inkomen, vakantie, omgang met kinderen, persoonlijke of juridische problemen. Kijk op de website voor het MEE-adres bij je in de buurt.
www.mee.nl

Stichting Verdriet door je hoofd
Hoe vertel je je kinderen of kleinkinderen over kanker? En hoe ondersteun je ze bij het verwerken van die informatie? De stichting Verdriet door je hoofd informeert en ondersteunt kinderen (3-18 jaar) die worden geconfronteerd met kanker van hun ouders of andere naasten. Ook informeert de stichting ouders, hulpverleners, leerkrachten en andere betrokkenen over wat er in deze kinderen omgaat zodat kinderen én ouders beter met de situatie om kunnen gaan.
www.kankerspoken.nl

Back To Top
X