Wat is een Barrett-slokdarm?

Bij een Barrett-slokdarm zijn de cellen van het slokdarmslijmvlies veranderd. Het is hierdoor niet meer wit of parelmoer van kleur maar zalmroze. Net als het slijmvlies van de maag. De veranderde cellen kunnen uiteindelijk leiden tot slokdarmkanker.
Omdat een Barrett-slokdarm niet altijd klachten geeft, weten mensen vaak niet dat ze er een hebben. Bij mannen komt een Barrett-slokdarm vaker voor dan bij vrouwen.

 

Hoe ontstaat een Barrett-slokdarm?

Een Barrett-slokdarm kan het gevolg zijn van beschadigingen van het slijmvlies aan de binnenkant van de slokdarm. Vaak is chronische reflux, het terugstromen van maaginhoud in de slokdarm, hier de oorzaak van. Door de zuren beschadigt het slijmvlies van de slokdarm. Na verloop van tijd kan het slijmvlies gaan ontsteken. Bij een chronische ontsteking kan de structuur van het slokdarmweefsel veranderen. Het normale slijmvlies van de slokdarm wordt dan vervangen door Barrett-slijmvlies.

 

Hoe wordt de diagnose Barrett-slokdarm gesteld?

Vaak weet je niet dat je een Barrett-slokdarm hebt. Een Barrett-slokdarm is aan aan de buitenkant niet te zien en geeft meestal geen klachten. Wel kan een branderig of pijnlijk gevoel achter het borstbeen of problemen met het zakken van het eten wijzen op een Barrett-slokdarm.

Om te beoordelen of je een Barrett-slokdarm hebt, bekijkt de arts de binnenkant van de slokdarm. Dit gebeurt met een endoscopie. Tijdens de endoscopie kan de arts ook hapjes uit de wand van de slokdarm nemen. De patholoog onderzoekt dit weefsel en bespreekt de uitkomst met jouw arts.

 

De behandeling van een Barrett-slokdarm

Er is een kleine kans dat een Barrett-slokdarm uiteindelijk leidt tot kanker onderin de slokdarm: een adenocarcinoom van de slokdarm. Daarom wordt een Barrett-slokdarm behandeld en de uitbreiding met een endoscopie in de gaten gehouden. Welke behandeling je krijgt, hangt af van hoe erg het slijmvlies veranderd is. Als het weefsel sterk veranderd is, is de kans op slokdarmkanker groter.

 

De volgende behandelingen zijn mogelijk als je een Barrett-slokdarm hebt:

Voorkomen dat het Barrett-slijmvlies groter wordt. Om ervoor te zorgen dat het Barrett-slijmvlies niet groter wordt, is het belangrijk dat er niet nog meer maagzuur de slokdarm inkomt en het slijmvlies beschadigt. Hiervoor kun je maagzuurremmers krijgen.
Weghalen van het Barrett-slijmvlies. Soms wordt het Barrett-slijmvlies weggebrand. Dat gebeurt met radiofrequente ablatie. De hitte van de straling vernietigt de cellen. Als het slijmvlies erg veranderd is, of er sprake is van een vroegcarcinoom kan dit weggehaald worden met een endoscoop. Hierbij wordt een deel van het weefsel van de slokdarm weggenomen.

Back To Top