skip to Main Content
Postbus 8152, 3503 RD Utrecht Lotgenotencontact

Vermoeidheid en kanker

Tijdens de behandeling zijn de meeste kankerpatiënten moe. Maar sommige mensen blijven ernstig vermoeid lang nadat de behandelingen zijn afgerond. Op deze pagina een overzicht van informatiebronnen, therapieën tegen vermoeidheid en revalidatieprogramma’s die helpen om vermoeidheid te voorkomen, ermee om te leren gaan of te verhelpen. De meeste therapieën worden vergoed; een aantal zorgverzekeraars vergoedt revalidatie.

Heb je het idee dat je de enige bent die last heeft van vermoeidheid? Bij mede-vermoeiden vind je begrip en herkenning! Voor veel vermoeiden is dat belangrijk.

Revalidatie bij vermoeidheid

PsyQ (Den Haag, Zoetermeer, Rotterdam, Spijkenisse)
De landelijke GGZ-instelling PsyQ biedt een cursus om vermoeidheid te beperken. In de eerste bijeenkomsten ligt het accent op informatie, voorlichting, daarna ook op gedragsverandering.  Neem voor meer informatie telefonisch contact op met de PsyQ-vestiging in Den Haag, Zoetermeer, Rotterdam (K.P. van de Mandelelaan) of Spijkenisse.
www.psyq.nl > contact > vestigingen

Verder in Balans
Dit is een bewegingsprogramma voor (ex-)kankerpatiënten onder deskundige begeleiding met ruimte voor lotgenotencontact. Locaties: Amsterdam (www.verderinbalans.nl), Eindhoven, Haren, Hilversum, Nijmegen, Limburg, Tilburg. Neem voor meer informatie contact op met Gehandicaptensport Nederland.

Bewegen voor meer energie
Het Gezonde Net, een netwerk van ondernemers op de markt van gezondheid en beweging, biedt de cursus Bewegen voor meer energie. Dit bewegingsprogramma duurt twaalf weken en heeft als doel een actiever leven en daardoor minder vermoeidheid. Deelnemers leren en ondervinden dat beperkingen geen belemmering hoeven te vormen om te bewegen. Sommige zorgverzekeraars vergoeden deelname (deels) uit de aanvullende verzekering.
www.hetgezondenet.nl > consumenteninfo > futloosheid en vermoeidheid

Programma voor bewegen bij vermoeidheid (Het Behouden Huys, Groningen)
Het Behouden Huys, psycho-oncologisch therapiecentrum in Haren (Gn.), biedt een programma voor bewegen bij vermoeidheid en verminderde conditie. Het bewegingsprogramma is een combinatie van spierkrachttraining, fietstraining en sport- en spelactiviteiten. Het omvat twee dagdelen per week gedurende twaalf weken.
www.behoudenhuys.nl

Programma’s bij fysiotherapiepraktijken
Sommige fysiotherapiepraktijken bieden speciale programma’s aan voor (ex-)kankerpatiënten. Informeer naar adressen bij je in de buurt bij Gehandicaptensport Nederland.

Nazorgprogramma’s bij ziekenhuizen
Sommige ziekenhuizen verzorgen een eigen nazorgprogramma voor patiënten met kanker. Informeer bij uw eigen ziekenhuis of bij ziekenhuizen in de omgeving.

Therapie en training voor vermoeiden na kanker

Helen Dowling Instituut (HDI)
Het Helen Dowling Instituut in Utrecht ontwikkelde een groepsbehandeling voor vermoeiden: ‘Minder moe’-stresshantering door aandachttraining. De training is een aandachtgerichte vorm van cognitieve gedragstherapie: er zijn ontspannings- en meditatieoefeningen opgenomen waardoor deelnemers meer rust leren ervaren. Bij vermoeidheid kan het richten van de aandacht helpen om er niet te gefocust op te raken. Sinds november 2009 biedt het HDI ook internettherapie aan voor mensen met kanker die last hebben van langdurige vermoeidheid.
www.mindermoebijkanker.nl

Ook inloophuizen en centra voor psychosociale begeleiding voor mensen met kanker bieden trainingen en cursussen voor vermoeiden aan. Kijk voor een inloophuis of psycho-oncologisch centrum bij je in de buurt op www.ipso.nl > waar kunt u terecht?

Back To Top
X