Slokdarmkanker geeft vaak pas klachten als de tumor er al een tijd zit en zich vaak ook al heeft uitgebreid. Daarom wordt slokdarmkanker bijna nooit vroeg ontdekt. De kans op genezing is groter als de tumor wel vroeg ontdekt wordt. Het is belangrijk om de symptomen van slokdarmkanker goed te herkennen.

Veel voorkomende klachten bij slokdarmkanker

De volgende klachten kunnen komen door slokdarmkanker:

  1. Moeite met slikken.
  2. Bij het slikken kun je het gevoel hebben dat er een prop in je keel zit. In het begin is dat alleen bij vast voedsel. Later kan het ook moeilijk worden om vloeibaar voedsel door te slikken.
  3. Het eten blijft steken of wil niet door de slokdarm zakken.
  4. Meestal beginnen deze klachten met vast voedsel.

Andere voorkomende symptomen

Als eten en slikken minder goed gaat, ga je misschien vooral vloeibare dingen eten. In vloeibaar eten zitten meestal minder voedingsstoffen dan in vaste voeding. Hier kun je door afvallen. Ook kun je afvallen omdat je minder honger hebt of omdat de tumor veel energie gebruikt. 

Als het slijmvlies van de slokdarm door de tumor beschadigd is, kunnen er kleine bloedingen in de slokdarm ontstaan. Hier merk je vaak niks van. Wel kan bloedverlies uiteindelijk leiden tot bloedarmoede. Hierdoor word je moe en duizelig. 

Als het slijmvlies van de slokdarm door de tumor beschadigd is, kunnen er kleine bloedingen in de slokdarm ontstaan. Zwarte ontlasting kan een teken zijn van bloedverlies in de slokdarm.
N.B.: bij bloed in de ontlasting is het altijd verstandig om contact op te nemen met je huisarts.

Wanneer neem je contact op met je huisarts? 

Het lastige aan sommige van deze symptomen is dat ze niet alleen bij slokdarmkanker voorkomen. Ze kunnen ook worden veroorzaakt door andere aandoeningen van de slokdarm of de maag. Kan je geen verklaring voor de klachten vinden? Neem dan contact op met je huisarts.

Back To Top