Kanker heb je niet alleen. Maag- of slokdarmkanker dus ook niet. Kanker heeft grote impact op het leven van de patiënt, maar ook op dat van de partner, de eventuele kinderen en de omgeving. Net als bij veel andere ziekten gaat de aandacht van zorgverleners met name uit naar de patiënt. Dat is niet verwonderlijk: dat is degene die ziek is, die de behandelingen moet ondergaan. Maar hoe gaat het met de partner of naaste? Want plots heb je een nieuwe rol gekregen: mantelzorger.

Hoe gaat het met jou, als partner of naaste?

Zorgen voor iemand met kanker (mantelzorg) heeft veel mooie kanten: het kan voldoening geven en de band met de ander versterken. Tegelijkertijd kan het veel invloed hebben op je eigen leven. Soms is de zorg voor je partner/naaste erg zwaar.

Als mantelzorger heb je immers veel rollen: je bent niet alleen zorgverlener. Je bent ook partner, kind, vader of moeder, familielid of vriend.  En vooral: jijzelf bent er ook. Heb je een betaalde baan, dan ben je daarnaast ook nog werknemer of collega. Je moet je zorg en aandacht dus verdelen. Dat is niet eenvoudig.

Veel mantelzorgers merken dat de zorg lastig te combineren is met een baan, de zorg voor andere familieleden, de opvoeding van kinderen, hobby’s of met andere bezigheden. Ze komen vaak voor moeilijke keuzes te staan.

Maak daarom goede afspraken thuis en op je werk.
Heb je last van spanning en stress? Zoek op tijd hulp.

Neem je gevoelens serieus

Dat iemand zo dicht bij je ziek is, heeft ook impact op jou als naaste. Je bent misschien bang, verdrietig en onzeker. Ook kun je je machteloos voelen. Het is goed om daarbij stil te staan en dit soort gevoelens niet weg te drukken. Probeer een manier te vinden om je gevoelens te uiten, bijvoorbeeld door erover praten of erover schrijven. Dat kan je lucht geven waardoor je het zorgen beter aankunt.

Heb je behoefte aan ondersteuning? 

Soms kom je nauwelijks aan jezelf toe. Vaak gaat alle aandacht naar de patiënt. Logisch. Maar als naaste kun je óók behoefte hebben aan hulp en ondersteuning.

Wat kun je doen?

Bel de Mantelzorglijn.
Neem contact op met een steunpunt mantelzorg bij jou in de buurt.

Contact met je huisarts

Praat met je huisarts over je situatie. De huisarts kan je gesprekken aanbieden met de praktijkondersteuner GGZ. Als je dat wilt, kan de huisarts je een verwijzing geven voor een hulpverlener, bijvoorbeeld een psycholoog.

Leestips

Wil je meer weten over hoe je als mantelzorger ook voor jezelf blijft zorgen?
Kijk dan eens naar deze informatie:

Back To Top