Bij slokdarmkanker is er een kwaadaardige tumor in de slokdarm ontstaan. De medische term voor slokdarmkanker is oesofaguscarcinoom. Carcinoom is een medische term voor de kwaadaardige vermenigvuldiging van cellen in de bovenste laag van huid of slijmvliezen.
In 2019 is in Nederland 3.011 keer de diagnose slokdarmkanker gesteld. Op het moment van diagnose van slokdarmkanker is 3% een vroegcarcinoom. In 59% van de gevallen is de ziekte potentieel curabel en 38% van de patiënten zijn in de palliatieve groep ingedeeld. Van de patiënten met slokdarmkanker is 74% man en 26% vrouw. Het percentage patiënten met slokdarmkanker dat ouder is dan 65 jaar bij diagnose is 69%. Bij slokdarmkanker is 8% van de patiënten jonger dan 55 jaar. Bij maagkanker is dit 10%.

De slokdarm: de brug tussen mond en maag

De slokdarm zit tussen de mond en de maag. Als we ons voedsel doorslikken, komt dat door de keel via de slokdarm in de maag terecht. Problemen met het slikken of het zakken van het voedsel kunnen op slokdarmkanker wijzen. Slokdarmkanker geeft meestal pas klachten als de tumor al flink gegroeid is. Vaak zijn er ook al uitzaaiingen.

De slokdarm en omliggende organen gezien vanaf de zijkant en de voorkant.
1: slokdarm, 2: luchtpijp, 3: sluitspier slokdarm boven, 4: keelholte, 5: mondholte, 6: longen, 7: hart, 8: sluitspier slokdarm onder, 9: maag.
(Bron afbeelding: kanker.nl)

Veelvoorkomende vormen van slokdarmkanker

Er zijn 2 veelvoorkomende vormen van slokdarmkanker: plaveiselcelcarcinomen en adenocarcinomen van de slokdarm. Beide ontstaan uit een ander celtype. Het plaveiselcelcarcinoom wordt vaker hoger in de slokdarm gevonden, terwijl het adenocarcinoom lager in de slokdarm zit. Ook de behandeling kan verschillen.

 • Plaveiselcelcarcinoom van de slokdarm
  Een plaveiselcelcarcinoom ontstaat in de plaveiselcellen van de slokdarm. Dit zijn de slijmvliescellen aan de binnenkant van de slokdarm. Meestal ontstaat een plaveiselcelcarcinoom in het bovenste en middelste deel van de slokdarm. 
 • Adenocarcinoom van de slokdarm
  Een adenocarcinoom ontstaat vrijwel altijd in het onderste gedeelte van de slokdarm, voor het begin van de maag. Vaak ontstaat een adenocarcinoom in de slokdarm uit een zogenaamde Barrett slokdarm, een bepaalde afwijking in het slijmvlies van de slokdarm. Adenocarcinomen van de slokdarm komen veel vaker voor bij mannen dan bij vrouwen.
  Als een adenocarcinoom op de plaats zit waar de slokdarm de maag binnengaat, heet het een junctietumor of junctiecarcinoom. Een cardiatumor zit wat lager, hoog in de maag en is een maagtumor.

Hoe groeit een slokdarmtumor?

Er zijn enkele manieren waarop een tumor in de slokdarm kan groeien:

 • In de slokdarm zelf, naar boven of beneden via de slokdarmwand .
 • Door de slokdarmwand heen. Zo komt de tumor aan de buitenkant van de slokdarm. Hij kan doorgroeien naar omringende weefsels of organen.
 • De tumor kan ook uitzaaien via bloed of lymfe.
Back To Top