Bij maagkanker is er een kwaadaardige tumor in de maag aanwezig.
Maagcarcinoom is de term die vaak voor maagkanker wordt gebruikt. Carcinoom is een medische term voor de kwaadaardige vermenigvuldiging van cellen in de bovenste laag van huid of slijmvliezen.

In 2019 is in Nederland 1.050 keer de diagnose maagkanker gesteld. Op het moment van diagnose van maagkanker is 2% een vroegcarcinoom. In 50% van de gevallen is de ziekte potentieel curabel en 48% van de patiënten zijn in de palliatieve groep ingedeeld. Van de patiënten met maagkanker is 60% man en 40% vrouw.  Het percentage patiënten met maagkanker dat ouder is dan 65 jaar bij diagnose is 76%. Bij maagkanker is 10% van de patiënten jonger dan 55 jaar.

Afhankelijk van het stadium van de tumor bestaat de behandeling uit een operatie, chemotherapie, bestralingen en/of doelgerichte behandelingen.
Vaak krijg je een combinatie van behandelingen.

Soorten maagkanker

Maagkanker kan in verschillende soorten cellen van de maag ontstaan. Daardoor bestaan er verschillende soorten maagkanker.

Bij maagkanker wordt bijna altijd een adenocarcinoom in de maag bedoeld. Deze tumor ontstaat uit kliercellen (adenocellen) in de slijmvlieslaag van de maag.
Ongeveer 95 van de 100 mensen met maagkanker heeft een adenocarcinoom.

In 2019 hadden ongeveer 500 mensen een cardiacarcinoom. Een cardiacarcinoom zit hoog in de maag, in het grensgebied tussen de slokdarm en de maag.
Dit grensgebied heet de cardia.

Bij 5 op de 100 mensen met een adenocarcinoom is er niet één duidelijke tumor te zien. De kanker zit op verschillende plekken tegelijkertijd in de maag. Dit heet ook wel diffuse maagkanker.

Bij een klein deel van de mensen ontstaat diffuse maagkanker door een erfelijke aanleg.

Linitis plastica is een vorm van diffuse maagkanker die weinig voorkomt. Bij linitis plastica is de kanker vanuit het maagslijmvlies in de spieren van de maagwand gegroeid. Daardoor wordt de maagwand dikker en stugger en kan de maag minder goed werken.

Vaak is de kanker doorgegroeid in organen die dichtbij de maag liggen, bijvoorbeeld in het begin van de dunne darm en de slokdarm.

Andere soorten kanker in de maag

Er zijn ook andere vormen van kanker in de maag. De behandeling van deze tumoren in de maag is anders dan de behandeling van maagkanker. Deze kankersoorten heten ook geen maagkanker. Je arts kan je meer informatie geven over de behandeling.

Een maaglymfoom ontstaat uit de cellen van het immuunsysteem in de maagwand. De afkorting voor een maaglymfoom is MALT. MALT is een non-hodgkinlymfoom.

Een gastro-intestinale tumor (GIST) ontstaat uit het bindweefsel rond de maag.

Een NET van de maag ontstaat uit neuro-endocriene cellen van de maag.

Kanker in de maag en toch geen maagkanker

Het komt voor dat er een kwaadaardige tumor in de maag zit, maar dat er geen sprake is van maagkanker. De tumor in de maag is dan een uitzaaiing van kanker op een andere plaats in het lichaam. Ook kan het zijn dat het als onderdeel van een ander ziektebeeld is ontstaan.

Groei van een maagtumor

Maagkanker kan op verschillende manieren doorgroeien:

  • De tumor groeit alleen in de maag.
  • De tumor groeit vanuit de maag het onderste deel van de slokdarm in. Dit gebeurt vooral als de tumor in de buurt van de maagingang zit.
  • De tumor groeit vanuit de maag het eerste deel van de dunne darm in. Dit deel zit aan de maag vast en heet de twaalfvingerige darm. Dit gebeurt vooral bij tumoren in de buurt van de maaguitgang.
  • De tumor groeit dwars door de maagwand heen. De tumor kan dan in de organen eromheen groeien, zoals de alvleesklier, de lever of de dikke darm.
  • Uitzaaiingen van maagkanker.
  • De kankercellen kunnen zich verspreiden via de lymfe. Ze komen dan eerst terecht in de lymfeklieren rond de maag. Via de lymfebanen kunnen de kankercellen later ook andere lymfekliergebieden in het lichaam bereiken.

Kankercellen kunnen ook losraken van de tumor en zich in de buikholte verspreiden. Daar kunnen ze uitgroeien tot uitzaaiingen op het buikvlies.

Ook via het bloed kunnen kankercellen zich verspreiden. Ze kunnen dan uitzaaien naar bijvoorbeeld de lever of de longen.

Back To Top