Goed eten en drinken is belangrijk als je kanker hebt. Maar wat is goede voeding en wat kun je doen als je problemen met eten of drinken hebt door kanker?

Vetten na de operatie

In het kort wordt toegelicht wat de functie is voor je lichaam, hoe het verteert wordt, welke keuze er is en welke hoeveelheid je nodig hebt. Daarna volgen algemene adviezen.

Vet heeft verschillende functies. Ten eerste levert het energie aan het lichaam. Vet uit eten dat je niet gelijk gebruikt als energiebron wordt makkelijk omgezet in lichaamsvet. De opslag van vet kost nauwelijks energie. Lichaamsvet is bedoeld als energievoorraad, als bescherming voor je organen en tegen de kou. Daarnaast hebben cellen hebben vetzuren nodig als bouwstenen en vetzuren beschermen je cellen tegen ongewenste indringers. Verder heeft het lichaam ze nodig om je ogen, je hersenen en je spieren goed te laten werken. Het lichaam kan de meeste vetzuren zelf maken, maar een aantal niet. Vetzuren die je lichaam niet zelf kan maken heten essentiële vetzuren. Linolzuur en alfalinoleenzuur zijn essentiële vetzuren. En als laatste levert olie vitamine E. Boter, halvarine, margarine en bak- en braadvet leveren daarnaast ook vitamine A en vitamine D. Deze vitamines zijn in vet oplosbaar en krijg je daarom ook alleen binnen via vet. Vitamine K is ook alleen in vet oplosbaar maar kan ook door het lichaam zelf aangemaakt worden.

Vrijwel alle vetzuren uit eten worden verteerd door het lichaam. De alvleesklier scheidt stoffen uit die belangrijk zijn bij de vertering van vetten uit de voeding. In de ontlasting is dan ook bijna geen vet aanwezig. Als dit wel het geval is wijst dit op een verstoorde vetvertering en deze vetdiarree blijft vaak drijven in de toiletpot of blijft plakken aan de toiletpot. Bovendien stinkt deze diarree meer en de diarree is lichter van kleur dan gewone diarree. Herken je je ontlasting in deze beschrijving? Vertel het je arts en vraag om advies en zie ook de tips in de brochure of op de website bij diarree en kleverige, vette ontlasting en het onderstaande algemene advies.

Vet is een voedingsstof die zit in bijvoorbeeld halvarine, olie, vlees, kaas en in koek, snacks en sauzen. Vet is altijd een mengsel van vetzuren en zijn in te delen in onverzadigd vet en verzadigd vet. Het advies van de gezondheidsraad is om verzadigd vet zoveel mogelijk te vervangen door onverzadigd vet, zodat het grootste gedeelte van de vetinname uit onverzadigd vet bestaat. Daarmee daalt de kans op hart- en vaatziekten aanzienlijk. Dit kan bijvoorbeeld door roomboter en harde margarines te vervangen door halvarine, zachte en vloeibare margarine of oliën, zoals olijfolie.

Vet levert energie. Of vet verzadigd of onverzadigd is, maakt voor het aantal calorieën niet uit. Omdat een eetpatroon met veel vet overgewicht in de hand kan werken, is de voedingsnorm gesteld op maximaal 40 energieprocent. Voor iemand die overgewicht heeft of daartoe neigt, is dit maximaal 35%. Voor een gemiddelde Nederlandse man, die weinig beweegt, komt dat neer op ongeveer 100 gram vet per dag. Voor de gemiddelde Nederlandse vrouw is dat circa 80 gram. Mensen die geen moeite hebben op een gezond gewicht te blijven, kunnen zo’n 10 gram vet meer nemen.

Algemene adviezen

  • Zie algemeen advies koolhydraten over alvleesklierenzymen.
  • MCT olie, zoals kokosolie, verteert makkelijker maar is wel een verzadigd vet.

Bron: Brochures SPKS, Voedingscentrum en Nederlandse Diabetes Federatie.

Back To Top