Goed eten en drinken is belangrijk als je kanker hebt. Maar wat is goede voeding en wat kun je doen als je problemen met eten of drinken hebt door kanker?
Koolhydraten na de operatie
In het kort wordt toegelicht wat de functie is voor je lichaam, hoe het verteert wordt, welke keuze er is en welke hoeveelheid je nodig hebt. Daarna volgen algemene adviezen.
Hoe worden koolhydraten verteerd door het lichaam? Enzymen in speeksel (amylase) en in de dunne darm breken koolhydraten af. Na de vertering komen de koolhydraten voornamelijk als glucose in het bloed. De glucose wordt vervolgens snel opgenomen door de weefsels die het kunnen verbranden. Hierbij ontstaat energie die nodig is voor bepaalde lichaamsfuncties. Glucose kan ook tijdelijk als glycogeen in de lever en spieren worden opgeslagen. Zo wordt een voorraad glucose opgebouwd. Die kan van pas komen als je snel energie nodig hebt, bijvoorbeeld bij een grote inspanning.
Gezonde keuzes zijn koolhydraatbronnen die veel voedingsvezels bevatten. Bijvoorbeeld volkoren graanproducten als volkorenbrood en zilvervliesrijst. Ook peulvruchten, groente en fruit zijn goede bronnen van koolhydraten. Je kunt beter zo min mogelijk suikerhoudende dranken, zoals frisdrank en vruchtensap nemen. Kies producten met toegevoegd suiker zoals koek en snoep niet te vaak en niet te veel.
Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid: Het advies voor volwassenen is dat tussen 40 en 70% van alle calorieën uit koolhydraten wordt gehaald. Als je te weinig koolhydraten binnenkrijgt, dan gebruikt het lichaam spiereiwit als energiebron. Dat wil je voorkomen, want dat gaat ten koste van je spieren. Als meer dan 70% van alle calorieën uit koolhydraten komt, kan dat leiden tot een tekort aan vetten en eiwitten.
Algemene adviezen
- Let op de hygiëne bij de bereiding in verband met het deels of geheel ontbreken van maagzuur.
- Er zijn capsules met alvleesklierenzymen op recept verkrijgbaar. Het kan helpen om het voedsel beter te verteren. Normaliter lost het maagzuur de capsule op. Maak voor optimaal resultaat de capsule open en neem de bolletjes in tijdens de maaltijd op een hapje koude, liefst zure voeding zoals appelmoes of yoghurt, waardoor het omhulsel oplost. Bijt er niet op, want dat kan irritatie in de mond geven.
- Vezelig citrusfruit, zoals sinaasappel, mandarijn, kan problemen geven doordat het een vezelbol kan vormen of in uitzonderlijke gevallen een verstopping of afsluiting in de darm. Gebruik daarom citrusfruit bij voorkeur geperst en gezeefd.
- Geroosterd brood wordt vaak beter verdragen dan gewoon brood.
- Bij reflux klachten probeer niet te kort voor het slapengaan te eten.
- Als je regelmatig last van dumping hebt dan kan het helpen door in je voeding en bereiding rekening te houden met de glycemische lading. Meer informatie vind je in de in onze brochure of op de website bij dumping – late dumping of kijk eens op de website van het diabetesfonds.
Bron: Brochures SPKS, Voedingscentrum en Nederlandse Diabetes Federatie.