Goed eten en drinken is belangrijk als je kanker hebt. Maar wat is goede voeding en wat kun je doen als je problemen met eten of drinken hebt door kanker?

Eiwitten na de operatie

In het kort wordt toegelicht wat de functie is voor je lichaam, hoe het verteert wordt, welke keuze er is en welke hoeveelheid je nodig hebt. Daarna volgen algemene adviezen.

In eiwit zitten aminozuren waar het lichaam niet buiten kan. Zo zijn de aminozuren nodig voor de opbouw van cellen en voor allerlei regelprocessen in het lichaam. Verder helpt een eetpatroon met relatief veel eiwit om op gewicht te blijven. Dat komt doordat eiwit goed verzadigt en belangrijk is om het spierweefsel in stand te houden.

Het lichaam breekt eiwit uit voedsel af tot afzonderlijke aminozuren. Dat gebeurt met behulp van enzymen in de maag en de dunne darm. Eiwit wordt sneller verteerd als het is gedenatureerd. Dat wil zeggen dat de ruimtelijke structuur van het eiwit is veranderd. Dat gebeurt in de darm onder invloed van maagzuur, maar ook bij het koken door verhitting. Eiwit dat niet in de dunne darm kan worden verteerd, wordt in de dikke darm verder afgebroken of omgezet door bacteriën. Hierbij kan zwavelwaterstof vrijkomen, de bekende rotte-eierengeur.

Bijna alle voedingsmiddelen bevatten eiwit. Het komt voor in zowel plantaardige als dierlijke producten. Plantaardige bronnen zijn brood, granen, peulvruchten, tofu en tempé, noten. Dierlijke bronnen zijn vlees, vis, gevogelte, melk, kaas, eieren.

Gemiddeld hebben gezonde mensen per kilogram lichaamsgewicht 0,83 gram eiwit per dag nodig. Dat komt neer op zo’n 58 gram eiwit voor iemand van 70 kilo. Mensen die te weinig eiwit binnenkrijgen via hun voeding zoals lopen de kans om ondervoed te raken.

De precieze eiwitbehoefte hangt af van het lichaamsgewicht, leeftijd en omstandigheden. Ook verschilt de behoefte van persoon tot persoon. De ene mens heeft immers meer spierweefsel dan de andere. Verder benut de een meer aminozuren uit eiwit in eten dan de ander.

Algemene adviezen

  • Zie algemene adviezen koolhydraten over hygiëne, alvleesklierenzymen en reflux klachten.
  • Kijk ook eens naar deze link met informatie van het UMC Utrecht over “Hoeveel eiwit heeft u dagelijks nodig”. Niet alle genoemde eiwitten zijn geschikt na de operatie.
  • Verdeel je portie eiwitten over de dag, want een grote portie in de avond is niet voor iedereen goed te verteren.
  • Sommigen soorten eiwitten, zoals peulvruchten, zijn lastig verteerbaar voor sommige lotgenoten. Bouw het langzaam op en rode linzen zijn bijvoorbeeld makkelijker verteerbaar dan andere soorten.

Bron: Brochures SPKS, Voedingscentrum, Nederlandse Diabetes Federatie en UMC Utrecht.

Back To Top