Veel mensen hebben na een slokdarm- of maagkankeroperatie verschillende klachten die behoorlijk kunnen hinderen in het dagelijks leven. Zoals bijvoorbeeld moeilijke passage van eten, terugstromend maagzuur, snel een vol gevoel, of diarree.

In het Amsterdam UMC hebben verpleegkundig specialisten Chantal ’t Hoen, Loes Noteboom en chirurg Suzanne Gisbertz, met collega’s uit verschillende disciplines, uitgezocht hoe deze klachten het beste aangepakt kunnen worden. Deze adviezen zijn opgeschreven in een protocol dat door professionals die vragen krijgen van mensen na een slokdarm- of maagkankeroperatie gebruikt kan worden. Op deze manier kan elke patiënt bij klachten de best passende adviezen krijgen.

Er is een update uitgekomen van het “protocol postoperatieve symptomen na slokdarm-maagkanker chirurgie”. Dit protocol is niet specifiek voor de patiënt, maar kan wel helpen om klachten bespreekbaar te maken met de professionals, zodat samen naar oplossingen gezocht kan worden. Je vindt het protocol hier.

Liesbeth Timmermans (bestuurslid SPKS) interviewde Chantal ’t Hoen over de ervaringen die ze in het Amsterdam UMC hebben met dit protocol. Wat heeft de patiënt aan dit protocol?

Daarnaast interviewde Liesbeth chirurg Suzanne Gisbertz, diëtist Geertrui van der Held en Chantal ‘t Hoen, over hun ervaringen met dit MDO. Wat levert dit voor de patiënt op?

Deze interviews zijn ook op de pagina ‘klachten’ terug te kijken.

 

Back To Top