Soms ontstaat er na een slokdarmoperatie op de aanhechting van de slokdarm en de buismaag een vernauwing, bijvoorbeeld door bovenmatig bindweefsel. Er is dan te weinig ruimte om het voedsel goed te laten passeren, waardoor eten en drinken uiterst moeilijk, zo niet onmogelijk wordt.

Zelfdilatatie bij vernauwing buismaag

Vernauwing oprekken

Om voedsel weer goed te kunnen laten passeren, is het nodig dat de stenose (vernauwing) met een zogenaamde Savary bougie wordt opgerekt. Dat is een rubberen slang die vanuit een punt naar een bepaalde diameter taps toeloopt. Dit dilateren (oprekken) gebeurt nadat de patiënt een slaapmiddel heeft gekregen en wordt uitgevoerd door de MDL-arts in het ziekenhuis.

Elke bougie heeft zijn eigen diameter, variërend van 8 tot 18 millimeter (mm). Het oprekken moet voorzichtig met enige millimeters gebeuren. Het kan nodig zijn dat de patiënt diverse malen naar het ziekenhuis moet komen om het dilatatietraject goed af te ronden. Soms is het probleem van de stenose met enkele dilataties in het ziekenhuis opgelost. De patiënt kan dan blijvend goed eten en drinken.

Het komt echter ook voor, dat ook na meer endoscopische dilataties de vernauwing blijft terugkomen. Het is zelfs voorgekomen, dat patiënten met een buismaag soms wel meer dan 30 maal terug moesten naar het ziekenhuis.

Zelfdilatatie

Prof. dr. Jacques Bergman heeft zelfdilatatie vanuit de USA in Nederland geïntroduceerd. Hij is, samen met zijn slokdarmteam, actief in het Amsterdam UMC. Het Amsterdam UMC is in Nederland op dit moment het enige ziekenhuis dat patiënten met deze aandoening leert zichzelf te dilateren, gewoon thuis en uiteraard zonder narcose. Tot op de dag van vandaag hebben vele tientallen patiënten zelfdilatatie succesvol aangeleerd.

Zelfdilatatie is dus een alternatief voor endoscopische dilataties. De kans op complicaties (gaatje in de slokdarmwand) is zelfs kleiner bij zelfdilatatie dan bij endoscopische dilataties.

Leren om zelf te dilateren

Het besluit van de MDL-arts om tot zelfdilatatie over te gaan, wordt uiteraard met je besproken. Als je akkoord gaat, word je toegewezen aan een gespecialiseerd slokdarmteam. Je gaat dan het volgende leerproces in:

  • Eerste consult MDL-arts
  • Tweede consult verpleegkundig specialist en doktersassistent (slokdarmteam)
  • Kokhalstraining
  • Zelfdilatatie video of live demonstratie
  • Bougie mee naar huis om het zelf te leren
  • Ervaring zelfdilatatie

De eerste bougie die je van het slokdarmteam mee krijgt heeft een diameter van 8 of 9 mm. Hier ga je thuis 2x daags mee oefenen, totdat het je goed lukt om met de bougie door de keel de vernauwing te bereiken. Daarna ga je op geplande tijdstippen terug naar het ziekenhuis en krijg je een nieuwe bougie mee naar huis met een grotere doorsnee (1 á 2 mm per keer).

Wil je hier meer over weten? Neem met SPKS contact op via secretariaat@spks.nl.

(Bron afbeelding: Amsterdam UMC)

Back To Top