Wat 7 jaar geleden begon als een samenwerking met UMC Utrecht, breidt zich steeds meer uit: het buddyproject van SPKS.  Hierbij wordt een slokdarmpatiënt die het herstelproces volledig heeft afgerond, de buddy van een nieuwe lotgenoot die nog vol zit met vragen over slokdarmkanker, het behandelproces en de herstelfase erna.

Het Amsterdam UMC meldde, in het webinar tijdens de Maag- en slokdarmkankerweek, dat zij dit jaar starten met het buddy-project. In de Ziekenhuis Groep Twente, Almelo (ZGT) is het buddy-project voor de begeleiding van patiënten met slokdarmkanker al van start gegaan. Het doel is dit project verder uit te rollen onder de tien grootste behandelcentra van slokdarmkanker.

 

Nu ook een buddyproject in het ZGT Almelo

Manon Dik, verpleegkundig specialist in Almelo, bevestigt de samenwerking met SPKS. Omdat in het verleden regelmatig naar de mogelijke begeleiding van een ervaringsdeskundige werd gevraagd, startte zij dit project binnen haar ziekenhuis op. “In het kader van ‘kwaliteit van leven’ wilden we meer doen dan alleen de medische behandeling”, vertelt ze. “Kanker raakt iemands hele leven en heeft zowel in de behandelfase als in de nazorgfase een enorme impact. Door het aanbieden van het contact met een buddy hopen we patiënten een steun in de rug te geven tijdens en na een behandeling. De ervaring van UMC Utrecht laat ons zien dat een buddy heel waardevol kan zijn.”
Op haar initiatief ging haar ziekenhuis akkoord met het buddyproject en zijn inmiddels de eerste vijf voormalige patiënten opgeleid en klaargestoomd tot buddy alias ervaringsdeskundige.

“Nu biedt niet alleen UMC Utrecht, maar dus ook ZGT Almelo patiënten aan”, zegt Remco Huiszoon die namens SPKS verantwoordelijk is voor het buddyproject. “Binnen de buddygroep wordt vervolgens gekeken welke buddy het best past bij de nieuwe patiënt.”

 

Remco Huiszoon: projectleider SPKS-buddyproject

Remco is sinds juni 2021 namens SPKS verantwoordelijk voor het buddyproject.

In 2017 was hij patiënt slokdarmkanker en kreeg hij op zijn verzoek al bij aanvang een buddy toegewezen, die hem goed heeft geholpen. Voor Remco reden genoeg om later, na volledig herstel, zelf ook buddy te worden.  Hij is nu twee jaar buddy en heeft inmiddels al ruim tien patiënten begeleid.

Het buddysysteem biedt een patiënt niet alleen meer kennis over zowel het behandeltraject als andermans medische ervaringen, maar levert ook psychische voordelen op, zo weet hij.  “Denk maar aan meer vertrouwen in de medische behandeling door de begeleiding van iemand die het behandeltraject zelf goed heeft doorstaan. Met een buddy naast hem, kan een patiënt altijd antwoord krijgen op praktische vragen.”

De partners van patiënten worden hierbij niet uit het oog verloren. Ook zij zitten soms vol met vragen, zoals alleen al over het benodigde dieet.

In de volgende editie van ‘Doorgang’ aandacht voor de ervaringen van enige patiënten met hun buddy’s.

Meer lezen?

Kijk dan op de pagina Contact met een vaste buddy.

Back To Top