skip to Main Content
Postbus 8152, 3503 RD Utrecht Lotgenotencontact

Fotoarchief

Hier staan foto’s van de vrijwilligers van SPKS in actie.

Maag-/slokdarmkankerweek • 25 – 29 januari 2021

De week van 25 tot en met 29 januari stond in het teken van maag- en slokdarmkanker. Verschillende ziekenhuizen en SPKS werkten samen om meer bekendheid te geven aan deze ziekte. Vanwege het coronavirus waren er dit jaar geen bijeenkomsten waarbij mensen naar het ziekenhuis konden komen. Sommige ziekenhuizen organiseerden wel online bijeenkomsten voor patiënten met informatie over behandelingen, nieuwe ontwikkelingen en tips over voeding. Hieronder vind je een terugblik.

Maag-/slokdarmkankerweek Regionaal Academisch Kankercentrum Utrecht (RAKU) • 26 januari 2021

Het Regionaal Academisch Kankercentrum Utrecht (RAKU) organiseerde op 26 januari een webinar. In dit webinar werd onder meer gesproken over de behandeling van stembandsluitingsproblemen, de opleiding tot robot chirurg en MRI geleide straling. Patiënten en naasten konden hun vragen stellen via chat. Klik op de hyperlink om het webinar te bekijken.

Maag-/slokdarmkankerweek • 27 – 31 januari 2020

De week van 27 tot en met 31 januari stond in het teken van maag- en slokdarmkanker. Verschillende ziekenhuizen en SPKS werkten samen om meer bekendheid te geven aan deze ziekte. In de deelnemende ziekenhuizen waren bijeenkomsten voor patiënten met informatie over behandelingen, nieuwe ontwikkelingen en tips over voeding. Hieronder vind je een terugblik.

Maag-/slokdarmkankerweek Gelre Ziekenhuizen • 30 januari 2020

Op 30 januari organiseerde Gelre Ziekenhuizen een bijeenkomst voor patiënten met maag- of slokdarmkanker, partners, familieleden en andere belangstellenden. Tijdens de bijeenkomst werd ingegaan op chemotherapie vooraf aan de operatie, radiotherapeutische behandelingen, vernieuwingen omtrent snel herstel en voeding bij maag- of slokdarmkanker. Namens SPKS was Henk-Jan Peterse aanwezig om informatie te geven.
 
 
 

Maag-/slokdarmkankerweek Regionaal Academisch Kankercentrum Utrecht (RAKU) • 28 januari 2020

Het Regionaal Academisch Kankercentrum Utrecht (RAKU) organiseerde op 28 januari een bijeenkomst in het kader van de maag-/slokdarmkankerweek. Het hoofdonderwerp was cardiacarcinomen: kanker op de overgang van de slokdarm naar maag. Ook Antonie Langelaan, vrijwilliger bij SPKS, gaf die avond een presentatie. Hij gaf onder meer informatie over SPKS, hoe de buddy’s in het UMC Utrecht werken en hij deed een oproep om meer buddy’s. Wil je ook buddy worden? Stuur dan een e-mail naar Jos Ploeg, SPKS vrijwilligerscoördinator, via vrijwilligers@spks.nl.
 
 
 

Maag-/slokdarmkankerweek ZGT Almelo • 23 januari 2020

Op 22 januari organiseerde ZGT Almelo in het kader van de maag-/slokdarmkankerweek een kookworkshop. ZGT kijkt terug op een geslaagde avond. Met dank aan Geert Emmens, vrijwilliger bij SPKS, die aanwezig was en de aanwezigen onder meer heeft geïnformeerd over het buddyproject. De Stentor publiceerde over de bijeenkomst bij ZGT.

Maag-/slokdarmkankerweek Radboudumc/CWZ • 21 januari 2020

Op 21 januari organiseerden het Radboudumc en Canisius-Wilhemina ziekenhuis een patiëntenmiddag in het Pathé in Lent. SPKS-vrijwilligers waren erbij. Aanwezigen stelden volop vragen aan de SPKS-ervaringsdeskundigen. Op de website van het Radboudumc staat een kort verslag van de patiëntenmiddag.
 
 
 

Overleving kankerpatiënten in het nieuws • 20 januari 2020

Jos Ploeg, SPKS-bestuurslid vrijwilligers, werd naar aanleiding van de nieuwe overlevingscijfers van de Nederlandse Kankerregistratie geïnterviewd door NOS (NOS journaal maandag 20 januari om 18:00 uur en om 20:00 uur, en op radio 1). Ga naar de NOS-uitzending.

Maag-/slokdarmkankerweek bij Medisch Centrum Leeuwarden • 16 januari 2020

In het kader van de maag-/slokdarmkankerweek vond bij Medisch Centrum Leeuwarden een bijeenkomst plaats op 16 januari. De zaal (het auditorium) was geheel volgeboekt met 180 belangstellenden. Tijdens de medische publieksacademie gingen vijf sprekers in op aspecten van slokdarmkanker. Ook konden vragen worden gesteld aan SPKS-vrijwilligers Geert Emmens en Jelle de Vries. Zij kijken terug op een zeer geslaagde avond.
Merel Kronemeijer, verpleegkundig consulent oncologische buikchirurgie, verzorgde de inleiding.
Sietske Corporaal, maag-, darm-, leverarts, gaf een lezing over slokdarmkanker, voorkomen, presentatie en diagnostiek.
Geert Emmens, vrijwilliger bij SPKS en ervaringsdeskundige, besprak zijn ervaringen en gaf informatie over SPKS en het buddyproject slokdarmkanker.
Edward Fiets, internist-oncoloog, besprak bestraling, chemotherapie… en hoe verder?
Prof.dr. Jean Pierre Pirie, gastro-intestinaal en oncologisch chirurg, gaf informatie over het MDO behandelplan, operatief traject.
Als vooraankondiging stond in de Leeuwarder Courant informatie over slokdarmkanker.

Webinar: kies bewust je ziekenhuis • 11 december 2019

In het webinar ‘Een ziekenhuis kiezen bij kanker: hoe belangrijk is dat?’ bespraken verschillende gasten expertzorg en wat belangrijk is bij de keuze van een ziekenhuis. Als je kanker hebt, is het belangrijk dat je naar een ziekenhuis gaat dat zoveel mogelijk ervaring heeft met de behandeling van jouw vorm van kanker. Maar hoe vind je deze zorg als patiënt?
Patiënten kunnen vragen stellen zoals: is er een gespecialiseerd (medisch) team, hoe vaak ziet de specialist patiënten met jouw specifieke aandoening en heb je het gevoel in ‘goede handen’ te zijn?

Liesbeth Timmermans roept mensen op: “Wees je ervan bewust dat je de tijd hebt om na de diagnose kanker goed te kijken en een keuze te maken voor het ziekenhuis. Stel jezelf de vraag: waar ben ik in goede handen en waar voel ik die expertise?”

Klik hier om het webinar terug te zien en om de antwoorden op veelgestelde vragen te lezen.

Irene Dingemans (links) en Liesbeth Timmermans (rechts).

V&VN Oncologiedagen • 18-20 november 2019

Op 18, 19 en 20 november vonden de V&VN Oncologiedagen plaats, speciaal voor verpleegkundigen. SPKS was er samen met de NFK bij om verpleegkundigen te voorzien van informatie.

Teunie van Dijk (SPKS) en Marga Schrieks (NFK zeldzame kankers).

SPKS landelijke contactdag • 5 oktober 2019

De landelijke contactdag van SPKS vond plaats op 5 oktober 2019 in Conferentiecentrum Woudschoten in Zeist.

Jos Ploeg, SPKS bestuurslid en coördinator vrijwilligers, verwelkomde alle bezoekers en noemde nog een keer het belang van een patiëntenvereniging zoals SPKS. Foto gemaakt door Simone Glas.

Het is belangrijk ervaringen en emoties met lotgenoten te kunnen delen en een antwoord te kunnen vinden op die vragen waar je nog mee zit. Foto gemaakt door Simone Glas.

Eveline van der Wel, praktijk Geheel de Mens, sprak over het belang van goede voeding voor mensen met kanker aan het spijsverteringskanaal. Ga naar haar presentatie. Foto gemaakt door Simone Glas.

Carla van Weelie deelde haar persoonlijke verhaal vanuit een zeer recente ervaring. Welke emoties komen er in je op als je hoort dat je kanker hebt? Ga naar haar presentatie. Foto gemaakt door Marianne Jager.

Liesbeth Timmermans vertelde over wat SPKS wil bereiken. Zij ging specifiek in op belangenbehartiging door SPKS. Ga naar haar presentatie. Foto gemaakt door Simone Glas.

De dag werd afgesloten met interactieve tafelgesprekken, waarin lotgenoten met elkaar in gesprek gingen om ervaringen, tips en adviezen uit te wisselen. Foto gemaakt door Simone Glas.

Darmkankermaand bij Tergooi • 25 maart 2019

In de darmkankermaand organiseerde Tergooi in Hilversum een voorlichtingsbijeenkomst. Tijdens de bijeenkomst werd informatie gegeven over het bevolkingsonderzoek darmkanker, hoe omgaan met de diagnose darmkanker, chirurgische mogelijkheden en chemotherapie bij darmkanker. Ook SPKS was aanwezig. Patiënten en naasten konden ook aan SPKS-vrijwilligers vragen stellen.

SPKS-vrijwilligers waren aanwezig om informatie te geven. Op de foto is vrijwilliger Mart Kievits in gesprek. Foto gemaakt door Jos Ploeg.

Veel vragen aan SPKS-vrijwilligers; Mart Kievits links op de foto. Foto gemaakt door Jos Ploeg.

SPKS-tafel bij Tergooi. Foto gemaakt door Jos Ploeg.

Maag-/slokdarmkankerweek • 21 – 25 januari 2019

De week van 21 tot en met 25 januari stond in het teken van maag- en slokdarmkanker. Verschillende ziekenhuizen en SPKS werkten samen om meer bekendheid te geven aan deze ziekte. In de deelnemende ziekenhuizen waren bijeenkomsten voor patiënten met informatie over behandelingen, nieuwe ontwikkelingen en tips over voeding. Hieronder vind je een terugblik. Ook de komende weken zijn er nog verschillende bijeenkomsten in ziekenhuizen. Zie agenda.

Maag-/slokdarmkankerweek bij LUMC • 16 februari 2019

Het Leids Universitair Medisch Centrum organiseerde samen met Reinier de Graaf Delft een informatiebijeenkomst in Leiden. Tijdens de bijeenkomst werd informatie gegeven over naadstenose en reflux, spijsvertering met een buismaag, de verpleegkundig specialist als aanspreekpunt, lotgenotencontact en psychologische gevolgen na een behandeling voor slokdarmkanker. De aanwezigen konden hun mening of antwoord geven via stemkastje. Er werden allerlei vragen gesteld: man of vrouw, zelf patiënt of naaste, leeftijd, kwaliteit van leven, wel of geen last van reflux. Mooi om zo informatie van de aanwezigen te krijgen. Patiënten en naasten konden ook aan SPKS-vrijwilligers vragen stellen.

Lotgenoten en naasten stelden hun vragen aan SPKS-vrijwilligers. Foto gemaakt door Marianne Jager.

Vrijwilligers bij de SPKS-tafel. Foto gemaakt door Marianne Jager.

Veel vragen van lotgenoten en naasten. Foto gemaakt door Marianne Jager.

Maag-/slokdarmkankerweek bij Amsterdam UMC • 15 februari 2019

De informatiebijeenkomst in het kader van de maag-/slokdarmkankerweek vond bij Amsterdam UMC (locatie AMC) op 15 februari plaats. De aanwezigen kregen informatie over de behandeling bij slokdarmkanker en de nieuwe ontwikkelingen op het gebied van chemotherapie, radiotherapie en chirurgie. Mensen konden vragen stellen aan medisch specialisten, verpleegkundigen, diëtist, fysiotherapeut en aan SPKS-vrijwilligers.

Vanuit ervaring geven SPKS-vrijwilligers antwoord op vragen.

Marianne Jager bij de SPKS-tafel.

Fijne samenwerking Amsterdam UMC en SPKS. Foto gemaakt door Marianne Jager.

Maag-/slokdarmkankerweek bij UMC Utrecht • 29 januari 2019

Het UMC Utrecht organiseerde in het kader van de maag-/slokdarmkankerweek op 29 januari een publiekslezing voor patiënten en naasten. Prof.dr. Richard van Hillegersberg presenteerde de uitkomsten van de robotstudie. Prof.dr.ir. Huub Savelkoul gaf informatie over de dunne darm en immuno-oncologie. Aan het einde van de lezing beantwoordde het expertpanel vragen van aanwezigen. Ook tijdens de informatiemarkt konden patiënten en naasten hun vragen stellen. Onder meer aan de SPKS-vrijwilligers.

SPKS-vrijwilliger in gesprek. Foto gemaakt door Marianne Jager.

Presentatie prof.dr.ir. Huub Savelkoul over voedsel en ons immuunsysteem. Foto gemaakt door Marianne Jager.

Veel vragen en antwoorden bij de SPKStafel. Foto gemaakt door Jos Ploeg.

Een drukte van belang bij de SPKStafel. Veel vragen van lotgenoten en naasten. Foto gemaakt door Marianne Jager.

Een druk bezochte informatiemarkt. Foto gemaakt door Jos Ploeg.

Maag-/slokdarmkankerweek bij Erasmus MC • 24 januari 2019

Erasmus MC en Maasstadziekenhuis organiseerden samen de bijeenkomst voor patiënten en naasten. Sjoerd Lagarde gaf een presentatie over regionale samenwerking bij behandeling van maag- en slokdarmkanker. Hierbij werd aandacht geschonken aan de samenwerking tussen Maasstadziekenhuis en Erasmus MC. Annet op ‘t Hof en Fenna Kempe gaven de presentatie ‘Pas op, slikgevaar!’, na de diagnose slokdarmkanker. Erwin van der Harst sprak over het omgaan met lange termijn gevolgen van een buismaag. De bijeenkomst werd afgerond met een vragenuurtje. Ook SPKS-vrijwilligers waren aanwezig. Patiënten en naasten konden ook aan de vrijwilligers vragen stellen.

Maag-/slokdarmkankerweek bij Amsterdam UMC (VUmc) • 24 januari 2019

De patiënteninformatiebijeenkomst bij Amsterdam UMC (VUmc) vond plaats in de Botanische tuin. Dr. Mecheline van der Linden gaf informatie over wat helpt als je bang bent weer ziek te worden. Drs. David Heineman vertelde over de chirurgische behandeling bij maag-/slokdarmkanker. Aansluitend vertelde Jos Ploeg over zelfdilatatie na een slokdarmoperatie. Na de pauze was er een presentatie over celbiologie van slokdarmkanker. Tot slot gaf dr. M. Jacobs informatie over stenose na een slokdarmoperatie. De aanwezigen konden hun vragen stellen aan de sprekers en aan de SPKS-vrijwilligers.

Dr. Mecheline van der Linden, klinisch psycholoog. Foto gemaakt door Marianne Jager.

Drs. David Heineman, GI-chirurg. Foto gemaakt door Marianne Jager.

Jos Ploeg, vrijwilliger bij SPKS, vertelt over zelfdilatatie. Foto gemaakt door Simone Glas.

SPKS-vrijwilligers waren aanwezig om informatie te geven. Foto gemaakt door Marianne Jager.

Maag-/slokdarmkankerweek bij Gelre ziekenhuizen • 22 januari 2019

Gelre ziekenhuizen Apeldoorn organiseerde op 22 januari voor patiënten de informatieavond ‘Vertel me Gelre’. Joke Boots en Susan Mensink gaven informatie over het slokdarmtraject. Vervolgens vertelden Joran Kauw en Mirjam Buitenhuis over de nieuwe zorg: Prior. Daarbij is het streven zo fit mogelijk te beginnen aan de slokdarmoperatie. Dr. Roy Verhage gaf informatie over de kwaliteit van leven na een slokdarmoperatie. Na de presentaties konden patiënten en naasten hun vragen stellen aan SPKS-vrijwilligers.

Maag-/slokdarmkankerweek bij Radboudumc • 22 januari 2019

Het Radboudumc en Canisius-Wilhelmina ziekenhuis organiseerden samen een bijeenkomst. Die was prettig en leerzaam. Prof. Rosman gaf een presentatie over chirurgie. Diëtisten gaven tips en adviezen over gezond en lekker eten met een buismaag. Jan Vercoulen gaf informatie over de psychosociale gevolgen bij kanker. Yvonne van Hoorn gaf een presentatie aan partners. Patiënten gingen in groepjes in gesprek onder begeleiding van een buddy/lotgenoot. Ook SPKS was tijdens deze bijeenkomst aanwezig.

Bijna 150 patiënten en naasten trotseerden de sneeuw voor de Nijmeegse bijeenkomst. Foto van Bastiaan Klarenbeek.

Landelijke contactdag SPKS: kanker is niet voor watjes • 22 september 2018

De SPKS-bijeenkomst was een dag met veel informatie, gelegenheid tot het stellen van vragen en ruimte om ervaringen met elkaar uit te wisselen.
Van de presentaties zijn samenvattingen gemaakt:
Hieronder krijg je een beeld van de dag. De foto’s zijn gemaakt door Wolfgang van der Hoek en Bert Abbas.

Bert Abbas, voorzitter van SPKS, heette alle aanwezigen van harte welkom bij de landelijke contactdag en vertelde in het kort over de ontwikkelingen bij SPKS.

Gasten bij de landelijke contactdag SPKS.

Verhalenverteller Imke Abbas nam ons mee in verhalen gebaseerd op het ‘Groot sprookjesboek’ van Godfried Bomans. Haar eerste verhaal ging over het maken van keuzes. Hoe doe je dat en wat heb je daarvoor nodig? Het verhaal dat zij later vertelde ging over het omgaan met een ongewenste situatie en hoe je daar je eigen kracht voor kunt inzetten.

Gasten bij de landelijke contactdag SPKS.

Joyce Vermeer, systeemtherapeut bij het Helen Dowling Instituut, legde uit dat kanker niet voor watjes is. Want kanker is meer dan een medisch probleem. Zij gaf tips over het omgaan met kanker.

Gasten landelijke contactdag SPKS.

Nicole van Grieken, patholoog aan het Amsterdam UMC, vertelde wat een patholoog doet en hoe onderzoek naar afwijkingen wordt gedaan. Dit met het doel om behandelingen steeds beter te maken en ze af te stemmen op de individuele patiënt.

Gasten landelijke contactdag SPKS.

Gasten landelijke contactdag SPKS.

Leo Kruik beklimt Alpe d’Huez • 7 juni 2018

Op 7 juni is voor de dertiende keer de Alpe d’HuZes van start gegaan. Ook Leo Kruik, bij de meesten wel bekend als vrijwilliger bij SPKS, fietste dit jaar weer mee. Zijn vrouw Anja Kruik-Saly was er ook. Zij was als vrijwilliger voor Alpe d’HuZes actief. Leo Kruik: “Ik wilde nog 1x naar boven gaan en dat is gelukt! Het is nu 5 jaar geleden dat Lisette overleed en 10 jaar geleden dat ik werd behandeld.”

Leo Kruik bezig met de laatste voorbereidingen. Foto’s gemaakt door Anja Kruik-Saly.

Leo Kruik klaar voor de start Alpe d’HuZes 2018.

Oratie prof.dr. Mark van Berge Henegouwen • 18 mei 2018

Prof.dr. Mark van Berge Henegouwen hield op 18 mei zijn oratie ‘Upper GI chirurgie aan de bal’ en aanvaardde daarmee zijn benoeming tot hoogleraar Gastro-intestinale Chirurgie. De behandeling van maag- en slokdarmkanker kan volgens hem nog beter. Daarvoor zouden ziekenhuizen moeten voldoen aan een hoger minimum volume dan het huidige landelijk vastgestelde aantal van 20 operaties per jaar. Of er moet sprake zijn van goede regionale samenwerking. Lees meer.

Prof.dr. Mark van Berge Henegouwen. Foto gemaakt door Marianne Jager.

Oratie in de Oude Lutherse kerk, Amsterdam. Foto gemaakt door Marianne Jager.

Marianne Jager (SPKS) en Mark van Berge Henegouwen. Foto gemaakt door Liesbeth Timmermans.

Koninklijke onderscheiding voor Marianne Jager • 26 april 2018

Marianne Jager is vanwege haar bijzondere verdiensten namens Zijne Majesteit de Koning benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Marianne kreeg deze onderscheiding als erkenning voor haar bijzondere en waardevolle bijdrage aan SPKS. Ze is al jaren actief voor SPKS en zorgde ervoor dat informatie over de ziekte en met name slokdarmkanker breder bekend werd.

Marianne Jager wordt toegesproken door waarnemend burgemeester Van Aartsen in de Nieuwe Kerk in Amsterdam. Video gemaakt door André Willems.

Marianne Jager krijgt het lintje opgespeld door waarnemend burgemeester Van Aartsen. Foto gemaakt door Bert Abbas.

Marianne Jager, Lid in de Orde van Oranje-Nassau.
Foto gemaakt door Céline Jager.

40 Amsterdammers kregen op 26 april 2018 een onderscheiding. Foto gemaakt door Mariëtte Wolf.

Dank aan Marianne Jager voor haar bijzondere en waardevolle werk voor SPKS. Van links naar rechts: Bert Abbas, Liesbeth Timmermans, André Willems, Marianne en Henk Jager. Foto gemaakt door Céline Jager.

Maag-/slokdarmweek • 22 – 26 januari 2018

Van 22 tot en met 26 januari was er extra aandacht voor mensen die leven met maag- of slokdarmkanker. SPKS is verheugd met het aantal ziekenhuizen dat heeft meegedaan. In de deelnemende ziekenhuizen waren bijeenkomsten voor patiënten met informatie over behandelingen, nieuwe ontwikkelingen en tips over voeding. Hieronder vind je een terugblik.

Maag-/slokdarmweek bij AMC Amsterdam • 2 februari 2018

Het was een informatieve middag bij AMC Amsterdam. Nieuwe ontwikkelingen op het gebied van chemotherapie, radiotherapie, chirurgie en de behandeling bij slokdarmkanker werden besproken. Patiënten en naasten konden hun vragen stellen aan medisch specialisten, diëtisten en verpleegkundigen. En aan ervaringsdeskundigen, want namens SPKS waren Marianne, Bert en Hans aanwezig.

Marianne bij de SPKStafel om informatie te geven.

Bert in gesprek.

Maag-/slokdarmweek bij Erasmus MC Rotterdam • 25 januari 2018

Er was veel belangstelling voor de maag-/slokdarmbijeenkomst in Rotterdam. Tijdens de bijeenkomst waren ongeveer 150 mensen aanwezig. Twee artsen gaven informatie en aansluitend vertelden twee patiënten hun ervaring. Patiënten konden hun vragen stellen aan de SPKS-vrijwilligers. De vrijwilligers kijken terug op een mooie bijeenkomst.

SPKS-vrijwilligers Bert (links), Leo (midden) en Suus (rechts).

Maag-/slokdarmweek bij Reinier de Graaf Gasthuis in Delft • 23 januari 2018

Ook tijdens de bijeenkomst bij Reinier de Graaf Gasthuis werden interessante lezingen gegeven. Namens SPKS was Bert aanwezig om vragen van patiënten en andere betrokkenen te beantwoorden.

Johp in gesprek. 

Bert bij de SPKSstand.

Maag-/slokdarmweek bij Maasstad Ziekenhuis/OOK Centrum Rotterdam • 23 januari 2018

Op 23 januari vond de Meet & Greet Slokdarmkanker in het OOK Centrum Rotterdam plaats. Het was een leuke bijeenkomst: er was van alles te proeven. Speciaal voor mensen die smaakverandering hebben. En er was een workshop ontspanning. Ook kregen patiënten informatie van SPKS-vrijwilligers.

Maag-/slokdarmweek bij UMC Utrecht • 23 januari 2018

Tijdens de bijeenkomst in UMC Utrecht werden interessante presentaties gegeven. Onder meer over palliatieve zorg, behandeling Barrett, vroegcarcinoom en behandelingen met snijden, branden of bevriezen. Ook werd het werk van de patholoog in woord en beeld gebracht.
Vanuit SPKS waren Teunie, Frieda en Marianne aanwezig. Ook waren er vier buddy’s. Sommige mensen vroegen om een buddy en meldden zich aan voor ondersteuning. Er was iemand die bijna geen stem meer had. Zij was blij met onze decemberuitgave van Doorgang, waarin stond wat je daar aan kunt laten doen. Ook het verhaal over de zoektocht naar geschikte voeding bevatte voor een lotgenoot belangrijke informatie. Een mooie en waardevolle bijeenkomst.

Lotgenoot en Carlo Schippers (organisator, verpleegkundig specialist) met elkaar in gesprek. Foto’s gemaakt door Marianne Jager.

Frieda en Teunie bij de SPKSstand.

In gesprek met prof.dr. Richard van Hillegersberg.

Koninklijke onderscheiding voor Joke Leemhuis • 26 april 2017

Joke Leemhuis ontving vandaag de Koninklijke onderscheiding op het Stadhuis van Groningen.

Joke Leemhuis en burgemeester Den Oudsten van Groningen. Foto gemaakt door Erik van Fotografie Vos.

Joke Leemhuis. Foto gemaakt door Marianne Jager.

Burgemeester Den Oudsten reikt vijftien lintjes uit.

Slokdarmbijeenkomst AMC • 3 maart 2017

De slokdarmbijeenkomst in het AMC was een informatieve middag. Tijdens de bijeenkomst werd ingegaan op de behandeling bij slokdarmkanker en de nieuwe ontwikkelingen op het gebied van chemotherapie, radiotherapie en chirurgie.

Bert Abbas in gesprek met hulpverlener. Foto gemaakt door Marianne Jager.

Leidse slokdarmdag • 4 februari 2017

Op 4 februari 2017 vond bij LUMC de derde Leidse slokdarmdag plaats. Patiënten en naasten kregen informatie over medisch en psycho-sociaal herstel. Verder vond er een paneldiscussie plaats, waarbij een chirurg, maag-darm-leverarts, radiotherapeut, medisch oncoloog en een diëtiste antwoord gaven op vragen. Zeer succesvolle slokdarmbijeenkomst met vooruitzicht op buddy-zorg.

Derde Leidse slokdarmdag. Foto’s gemaakt door Henk Hartgrink, LUMC.

Slokdarmkankerweek • 24 januari 2017

Van 23 tot en met 27 januari vond de slokdarmkankerweek plaats. In deze week hebben ziekenhuizen verschillende bijeenkomsten georganiseerd om aandacht te besteden aan slokdarmkanker en de gevolgen ervan. Enkele foto’s om een beeld van deze week te geven.

Carlo Schippers, UMC Utrecht. Foto gemaakt door Marianne Jager.

Ben Meerwijk in de SPKS-stand. Foto gemaakt door Marianne Jager.

AMC congres voor verpleegkundigen • 20 januari 2017

SPKS was er bij tijdens het congres voor verpleegkundigen in het AMC.

Van links naar rechts: Arife Holbein, Theo Elzinga en Bert Abbas. Foto gemaakt door Marianne Jager.

Stomadag • 5 november 2016: lang, druk en succesvol

“De Stomadag was een lange, drukke en succesvolle dag. We hebben veel gesprekken gevoerd met bestuursleden en leden over mogelijke samenwerking.”
Theo

Stieneke Visser en coördinator Theo Elzinga

Geslaagde vrijwilligersdag

We kunnen terugkijken op een zeer geslaagde vrijwilligersdag 5 oktober in het Oude Ambachten & Speelgoed Museum in Terschuur.

SPKS op de ‘(Be)leef OOK-middag’

Zaterdag 24 september waren Theo Elzinga en Angela de Vreught met een stand van SPKS en Leven met darmkanker op de ‘(Be)leef OOK-middag’. Optimale ondersteuning bij kanker.

We kunnen terugkijken op een vruchtbare middag. We hebben veel contacten gelegd met zowel patiënten, bezoekers uit de medische hoek als met vertegenwoordigers van andere kankerpatiëntenorganisaties. Theo heeft zijn netwerk als coördinator Leven met darmkanker meer inhoud kunnen geven.

Voorlichting aan AMC Slokdarmonderzoekgroep

Vandaag zijn Marion, Bert, Cees en ik (Marianne) te gast geweest in het AMC. Dat was een vruchtbaar contact. De meeste aanwezigen wisten niets af van ons bestaan.

Ze leken wel geïnteresseerd om ook met buddy’s te gaan werken. Ze bemerkten dat daar behoefte aan is. Ze gaan onderling daarover praten.

(De AMC Slokdarmonderzoeksgroep bestaat uit MDL-artsen, arts-onderzoekers, onderzoeksverpleegkundigen en doktersassistenten.)

VUmc slokdarmbijeenkomst • 1 september 2016

Op 1 september vond bij de VU de slokdarmbijeenkomst plaats. De collegezaal zat vol. Er waren zo’n 120 of 150 mensen. Marianne mocht op uitnodiging ook nog even in het kort iets vertellen over SPKS wat wij voor de mensen betekenen. Dat werd goed ontvangen.

Back To Top
X